A jóga 10 köre – 9. rész: bandhák, azaz izomzárak

Téklesz Rita
Írta: ,
A jóga 10 köre – 9. rész: bandhák, azaz izomzárak

Kép forrása: unsplash.com

A jóga nagyon divatos már nálunk is, a fővárosban szinte minden kerületben találni stúdiót (többet is), és ez alapvetően egy pozitív dolog. A legtöbb csoportos órán azonban csak a jóga egy apró szeletével találkozhatnak a vendégek, a testtartások gyakorlásával, ami csupán az első lépés ezen a fantasztikus úton. A jóga rendszere igen összetett, és ebben a cikksorozatban igyekszem bemutatni minden ágát, ha a pózokon túl is érdekel ez a csodálatos keleti hagyomány. A kilencedik rész a bandhákról szól.

A bandha szó jelentése: elzárni, feltartóztatni, visszatartani, összeszorítani, megkötni. A bandhák többféleképp is hatnak a testre, hiszen fizikai szinten tulajdonképpen izomzárról van szó, energetikai szinten azonban energiazárról, amellyel az életenergia áramlását szabályozhatjuk, irányíthatjuk a testben. Ezeknek a záraknak a használata már a haladó gyakorlásnál válik fontossá, hiszen segítségükkel sokkal mélyebb hatásokat képesek gyakorolni a bizonyos ászanák, testtartások. Kezdőknek igazából annyi mindenre kell figyelni, kezdve a pózok helyes tartásától a megfelelő légzésig, hogy ilyenkor még a bandháknak kisebb szerep jut a gyakorlásban.

3 fő bandha van: dzsálándhára bandha, azaz torokzár; uddíjána bandha, azaz hasi zár; és múla bandha, azaz gáti vagy gyökérzár. Ezek közül a második kettő a fontosabb a rendszeres gyakorlás közben.

Dzsálándhára bandha – torokzár

Ezt a bandhát főként légzőgyakorlatoknál alkalmazzák, de vannak olyan pózok – például a gyertyatartás vagy a fél jógahíd –, amelyeknél automatikusan létrejön, bekapcsol. Úgy lehet aktiválni, hogy az állunkat a kulcscsont irányába toljuk, a kulcscsontot pedig az áll irányába emeljük, és ez a levegő áramlásának korlátozását eredményezi a torokban. Pozitív hatása, hogy növeli a tüdőkapacitást, csillapítja az elmét és segíti a befelé figyelést.

A jóga 10 köre – 9. rész: bandhák, azaz izomzárakKép forrása: Garetsworkshop/Depositphotos.com

Uddíjána bandha – hasi zár

A uddíjána szó „felemelkedést" vagy „felszállást" jelent. Azért nevezik így, mert a bekapcsolt izomzár a rekeszizmot a mellkas felé emeli. Nagyon egyszerűen megfogalmazva ezt a bandhát úgy lehet aktiválni, hogy a hasizmot befelé, a gerincfelé húzzuk, majd megemeljük a mellkas felé. Segíthet, ha a köldökre koncentrálunk, és azt próbáljuk irányítani a fent leírtak szerint. Ezzel a bandhával az életenergiát felfelé terelhetjük a koronacsakra irányába, ami a fejtetőn található.

Van külön gyakorlat erre a bandhára, de jógázás közben – főleg a kezdetekben – elég csupán törekedni arra, hogy feszesen, valamennyire behúzva tartsuk a hasizmokat. Ennek egyébként preventív funkciója is van, hiszen így belülről „kitámasztjuk” a derekat, és megelőzhetjük az esetleges sérüléseket.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!