Gyakori okok, amik miatt te is mellőzöd a futást – És a megoldásuk

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Gyakori okok, amik miatt te is mellőzöd a futást – És a megoldásuk

Az egyik leghatékonyabb zsírégető módszer a futás, amit gyakorlatilag ingyen, egy jó futócipő társaságában bármikor és bárhol űzhetsz. Sokan azért nem szánják rá magukat, mert egy korábbi negatív tapasztalat miatt teljesen elment a kedvük a futástól, pedig a legtöbb panasz megfelelő felszereléssel, kellő odafigyeléssel és elszántsággal kiküszöbölhető!

Ha szúr, ha fulladsz…

A futás közben jelentkező szúró fájdalmat több minden okozhatja, érdemes kideríteni, nálad mi áll a hátterében:

 • A leggyakrabban a helytelen légzéstechnika okozza a feszítő érzést, ám ez némi gyakorlással könnyen orvosolható. Ha nagyon szúr az oldalad, akkor először is lassíts, ügyelj fokozottan a légzésedre, ha pedig már régóta futsz, fejezd be az edzést! Nem kell egyből rekordokat döntögetni, annak pedig nincs értelme, hogy a végtelenségig feszítsd a húrt. A hátralévő távot fejezd be inkább intenzív sétával, közben pedig ügyelj rá, hogy mélyeket lélegezz, majd kezdj el fokozatosan nyújtózni. Meglátod, ha nem adod fel, egy-két edzés elteltével a probléma meg fog szűnni!
   
 • Talán nem gondolnád, de a bemelegítés hiánya is okozhatja a szúró fájdalmat. Sokan (nem ritkán testnevelés órán is) bemelegítésként tekintenek a futásra, pedig ez helytelen. Ez az edzéstípus éppúgy megkívánja az izmok átmozgatását, mint bármelyik másik. Futás előtt szánj 5 percet a bemelegítésre, az edzést magát pedig ne heves tempóval kezdd, hanem fokozatosan növeld az intenzitást!
   
 • Végül az is állhat a háttérben, ha tele van a hasad, függetlenül attól, hogy ettél, vagy csak túl sok folyadékot ittál. Edzés előtt kb. 1,5–2 órával szabad utoljára étkezni, és akkor is csak könnyebb ételt, lehetőleg gyümölcsöt, némi extra szénhidrát társaságában. Az italfogyasztásra is ügyelj, mert bár fontos, kellemetlen érzést és szúró fájdalmat okozhat az is, ha szó szerint lötyög a hasadban a folyadék. Az edzést megelőző fél órában legfeljebb 2-3 dl vizet igyál, de a sportolás közben is inkább csak negyedóránként frissíts, maximum 1-2 decivel. Ha végeztél, természetesen pótolnod kell a folyadékot!

Fáj a térded?

Ha kocogás közben/után mindig megfájdul a térded, nem kell egyből feladni, lehet, hogy csak néhány dolgon kell változtatnod!

 • Először is szükséged van egy jó minőségű futócipőre, e nélkül neki se láss a futásnak, mert tönkreteszed az ízületeidet! Igen, elsőre drágának tűnhet, de gondolj arra, hogy ezt az összeget akár egyetlenegy kezelésre is elköltheted, ha valami problémád adódik. Úgyhogy a befektetett pénz mindenképpen megtérül, ráadásul sokkal fájdalommentesebb módon.
   
 • A második fontos szempont a talaj megválasztása. Bár akadnak olyan cipők, amiket elvileg betonra fejlesztettek ki, csak addig hatásosak, amíg 100%-os állapotban vannak. Ha sajnálod a pénzt rá, hogy akár néhány havonta új cipőt vegyél, akkor inkább válassz másfajta talajt: rekortánt, erdei ösvényt, betonút melletti füves részt, teljesen mindegy. A lényeg, hogy ne a kemény betonon fuss, még akkor se, ha elvileg nagyon bírja a cipőd.

 • A fájdalom oka lehet az is, ha túlsúlyod van, hiszen a térdeidre így plusz terhelés kerül, ami szintén kikészíti az ízületeket. Sajnos ebben az esetben kezdősportnak nem igazán ajánlott a futás, legfeljebb az intenzív séta, de még ennél is sokkal jobb az úszás vagy a biciklizés. Amint leadtál néhány pluszkilót, szép fokozatosan elkezdhetsz futni.
   
 • Persze a térdfájdalmat a helytelen futási technika is okozhatja. Fontos, hogy elsőként a sarkad érjen le, és a lábujjaid emelkedjenek el utoljára a talajról. Próbáld kihúzni magadat, ne görnyedj előre, kezeid pedig megközelítőleg derékszögben legyenek. Térdfájdalommal jobb, ha sík talajon futsz, ezzel is megkönnyíted a helyes testtartás felvételét és megtartását.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv