10+1 baki, amit sokan elkövetünk az edzőteremben – Ugye te nem?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
10+1 baki, amit sokan elkövetünk az edzőteremben – Ugye te nem?

Kép forrása: Goodluz/depositphotos.com

Kezdőnek számítok a súlyzós edzéseket illetően, ugyanis még csak most lesz egy éve, hogy rendszeresen járok konditerembe. Azonban mindig sportoltam: a csapatjátékokból éppúgy kivettem a részem, mint az atlétikából, vagy éppen a szervezett, edzők által tartott órákból.

Jól kirajzolódtak előttem az írott és az íratlan szabályok, amiket mindenkinek érdemes lenne betartania a gördülékeny edzések érdekében…

1. Ücsörögsz az egyik gépen

Mindenki szusszan egyet a sorozatok végzése közben, sokan a gyakorlatok között is szünetet tartanak, ez teljesen normális. Nem is várja tőled senki, hogy elhagyd a gépeket, amíg pihensz, legfeljebb valaki megkérdezi majd, hogy beszállhat-e, esetleg egyeztettek, mennyi időre van még szükséged.

Azonban idegesítő és zavaró mások számára, ha olyan gépen támaszkodsz, vagy ücsörögsz, amit nem is használsz.

Ezzel feltartod a többieket, leginkább azokat, akik még egy kérdés erejével sem akarnak zavarni.

2. Stoppolod az egyik gépet

Nem csak azzal tudod stoppolni a gépeket, ha rajtuk ücsörögsz a pihenőidődben, vagy úgy csevegsz másokkal, hogy eközben rajtuk támaszkodsz. Sokan vannak, akik ledobják az egyik gépre, vagy éppen a padra a törölközőjüket, pedig semmi tervük nincsen vele. Ha valamire ráteszed a holmidat, azzal azt üzened, hogy használod – ezért valóban csak oda pakolj, amit aktuálisan foglalni szeretnél.

Ha szuperszettben edzel, akkor persze megengedhető, hogy ideiglenesen egynél több gépet, eszközt foglalj le, de ekkor semmiképpen se húzd az időt. Már csak azért se, mert a szuperszett egyik lényege pont az, hogy nem igazán van pihenőidő.

3. Nem teszed vissza a súlyokat vagy az eszközöket

Senki sem azért megy a terembe, hogy utána az eszközök és súlyok keresésére pazarolja a fennmaradó perceit. Alapszabály, hogy a teremben is rend a lelke mindennek, ezért mindig minden eszközt és súlyt tegyél vissza a helyére – mégpedig közvetlenül azután, hogy végeztél velük! Nem helyes, ha mindent az edzésed végén pakolsz el, hiszen ez idő alatt mások nem tudják használni őket. Azt pedig aligha kell megmagyarázni, a tárcsáknak miért kell a helyükre kerülniük…

Bizonyára te sem vennéd szívesen, ha egy testépítő után 300-400 kilót kellene lepakolnod egy gépről, csak hogy végezz vele pár gyakorlatot.

VitalikRadko/depositphotos.com

4. Nem győződsz meg arról, szabad-e a gép

Pont azért, mert sokan elkövetik a korábban említett bakikat, nem feltétlenül egyértelmű, melyik gép szabad éppen. Azonban a legtöbb konditermi gépet testre kell szabni: egyénileg állítjuk be a súlyokat, a magasságot, vagy éppen a szélességet. Nos, könnyen belerondíthatsz valakinek az edzéstervébe, ha azonnal lecsapsz egy gépre, amin úgy tűnik, aktuálisan senki sem dolgozik – ám lehet, hogy az illető csak újratölti a kulacsát, vagy éppen szusszan egyet két ismétlés között.

Árulkodik a gép foglaltságáról, ha van körülötte innivaló, törölköző, valamilyen kiegészítő, illetve ácsorognak a környéken mások is. Ilyenkor az a biztos, ha megkérdezed, szabad-e a gép, így nem fogsz senkit magadra haragítani.

5. Túlzásba viszed a magamutogatást

Érthető, hogy egy idő után kifejezetten büszke leszel magadra és örömmel megmutatod másoknak az idomaidat, de van az a szint, ami után már inkább kínos, mint vonzó a feltűnősködés. Ha szépen formásodtál, akkor az tökéletes látszani fog, bármilyen trendi edzőcuccot veszel fel.

Az inkább sejtető szettek pedig sokkal szexibbnek és érdekesebbnek mutatnak, mint a falatnyi rövidnadrágok és crop topok.

Arról nem is beszélve, hogy előbbiek a legkevésbé sem mutatnak kétségbeesettnek, vagy önbizalom-hiányosnak. Ugyanígy felesleges kiengedett hajjal, talpig sminkben kondizni járni… Az edzés egyszerűen nem erről szól.

6. Pasizni jársz a terembe

A túlságosan kihívóan öltözködsz, akkor valószínűleg szívesen összekötnéd a pasizást és az edzést, de nem csak ebben nyilvánulhat meg a szándékod. Persze semmi sem tiltja, hogy új emberekkel ismerkedj meg edzés közben, vagy szóba elegyedj számodra szimpatikus férfiakkal, nőkkel.

Azonban a többség nem azért jár konditerembe, hogy párt keressen magának, tehát a kétértelmű megjegyzések, segítségkérések nem igazán helyénvalóak.

Ha túlzásba esel, akkor pedig kifejezetten zavaróak is tudnak lenni, és kellemetlen helyzetbe hozzák azokat, akik valóban formásodni érkeztek.

7. Erős parfümben jöttél

Nem csak konkrét tettekkel és megnyilvánulásokkal hozhatod zavarba a többieket, hanem azzal is, ha túl erős parfümben érkezel edzeni. Sokan hajlamosak túllőni az ideálison, főleg edzés közben, amikor senki sem szeretné, ha az izzadás kellemetlen helyzetbe hozná. Azonban szögezzük le: aki edz, az izzad is.

A szagok elfedésére azonban nem a parfümhasználat a jó választás, hanem a jó minőségű dezodor és a megfelelően szellőző, ideális anyagú edzőruha. A parfüm egyébként is felerősödik, amikor megemelkedik a testhőmérsékleted, ezért nagyon zavaró tud lenni mások számára a teremben.

Denissmile/depositphotos.com

8. Nem hozol váltócipőt

Bármennyire is alapszabály, nagyon sokszor látszik, hogy az emberek váltócipő nélkül érkeznek az edzőterembe. Aligha kell megmagyarázni, hogy ez nem csak azoknak okoz gondot és bosszúságot, akik takarítanak, hanem azoknak is, akik utánad használják a gépeket. Óhatatlanul is több por, rosszabb esetben sár kerül így az eszközökre, amik rendkívül idegesítőek mások számára. Ehhez a ponthoz kapcsolódik az is, hogy vannak, akik papucsban, vagy zokniban edzenek…

Mindkét lábbeli balesetveszélyes, utóbbi pedig nem is túl gusztusos. Mindenkinek megizzad a lába testmozgás közben, ám pont azért vannak a jó minőségű sportcipők, hogy ez senkit se zavarjon. Ha úgy érzed, nem tudsz benne biztosan állni egy-egy nagyobb súllyal történő gyakorlat közben, akkor nem az a megoldás, hogy zokniban edzel, hanem az, hogy veszel egy sokkal jobb cipőt magadnak.

9. Kéretlen tanácsokat osztogatsz

Az edzőterembe mindenki saját felelősségére jár, és ez magában foglalja azt, hogy sérülés esetén mindenki a saját tetteiért felel. Akár kedvesen segítenél, akár szívesen kioktatnád a másikat, semmi szükség arra, hogy kéretlen tanácsokat osztogass. Aki úgy érzi, hogy segítségre szorul, majd kérdez, vagy felfogad egy személyi edzőt, egyébként úgy végzi a gyakorlatokat, ahogyan csak szeretné.

10. Mindent fotózol

Az okostelefonok világában az lenne a csoda, ha nem mindenki mobillal ülne a kezében a teremben. Persze, előnye is van ezeknek a készülékeknek, hiszen számos applikáció segíti az edzést, a zenehallgatással pedig bizonyítottan fokozni tudjuk a teljesítményünket. Ugyanakkor a közösségi felületeken éppúgy idegesítő, ha minden edzésedről fotót csinálsz, mintha azokat úgy készítenéd, hogy mások is szerepelnek rajta – akaratuk ellenére.

Egy tömött teremben nem tudsz úgy képet csinálni, hogy senki sincs a háttérben, úgyhogy ezt inkább felejtsd el. Egyébként sem vet rád túl jó fényt, ha állandóan szelfizel edzés közben, és ettől jó lenne, ha másokat is megkímélnél.

vova130555/depositphotos.com

+1. Nem viszel törölközőt

Amennyire lehet, őrizzük a higiéniát a teremben is, és bizony senki sem ül szívesen olyan gépre, amit valaki előzőleg teljesen eláztatott.

Ezt a problémát hívatottak kivédeni a törölközők, amik nem csak arra alkalmasak, hogy megtöröld velük magadat: oda kell terítened a gépekre, mielőtt használni kezded azokat.

Ha véletlenül otthon felejtetted, akkor szinte minden teremben van lehetőséged bérlésre – de legalább arra szánj pár percet, hogy a kitett fertőtlenítőkkel letörlöd a felületüket, miután végeztél.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!