fittkommandó
motiváció “Nincs lehetetlen, csak tehetetlen, ugye? Vannak olyan akadályok, amik nagyon magasnak tűnnek, aztán csak neki kell menni és legyőzzük.” (Pál Dénes) Még kérek

Természetes úton a jó emésztésért

Természetes úton a jó emésztésért

Rossz emésztés, szorulás, epepanaszok… Csak néhány azok közül a problémák közül, amelyek bizony sok ember életét megkeserítik. Azon túl, hogy természetesen ki kell vizsgáltatni mi állhat a dolgok hátterében, nem árt tudnunk, hogy bizony a gyógynövényekkel is segíthetünk a gondokon!

Itt van mindjárt az articsóka, amely kiváló többek között rossz emésztés, szorulás esetén.

Az Észak-Afrikából származó, Franciaországban termesztett articsóka nemes növény, táplálékként virágzatának a rügyeit fogyasztják, míg a levelét a fitoterápia máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére használja.

A levél egyik fő hatóanyaga a cinnarin, amely epehajtó hatású, tehát stimulálja az epetermelést és -kiválasztást. Ezen felül májvédő és májsejt regeneráló hatása is van, ezért használják sárgaság (icterus) kezelésére, valamint májzsugor esetén, hogy segítse a májsejtek megújulását.

Mivel az articsóka stimulálja az epetermelést, ezért használható májelégtelenség okozta szorulás kezelésére is. Az articsóka mindezen túl segít csökkenteni a koleszterinszintet, valamint enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van.


A máriatövishez akkor érdemes nyúlnunk, ha az alábbi gondokkal küzdünk: májelégtelenség, májzsugor, májgyulladás, epekő.

A máriatövis onnan kapta a nevét, hogy Szűz Mária a legenda szerint egy ilyen növény levele alá rejtette Jézust, hogy megmentse Heródes katonáitól.

Tudományos szempontból nézve viszont a növény termése három hatóanyagot tartalmaz (silibinin, silicristin és silidianin), melyek jótékony hatással vannak a májra, és amelyeket összefoglalóan generikus néven silymarinnak nevezünk. A silymarin ezeken kívül vérzéscsillapító hatással is bír, ezért ajánlható gyakori orrvérzés vagy különösen erős havivérzés esetén is.


Az egyiptomi útifű (isphagula) akkor ajánlott, ha szorulásunk van, de jótékony hatásainak köszönhetően fogyókúrázók is bevethetik.

Neve ellenére nem csak Afrikában, hanem Indiában és Pakisztánban is gyakran előforduló növény. Az egyiptomi útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag. Ez a nyákos anyag a gyomorba kerülve vízzel érintkezve gélt képez, amelyet nem emészt meg a szervezet. Ennek a gélnek több előnyös tulajdonsága is van.

A keletkezett, viszkózus gél segít helyreállítani a normális bélmozgást, és ezáltal ki lehet kerülni a „klasszikus” hashajtók okozta ördögi körből. Növeli a béltartalom térfogatát és víztartalmát, amely megkönnyíti a kiürülést. Azáltal, hogy bevonja a bélfalat, védőhatást is kifejt. A gél abszorbeálja az epesavakat, melyek a széklettel kiürülnek ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának.

Ennek köszönhetően a májnak koleszterint kell felhasználnia az epesav képzéshez, így az Isphagula csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet is. Az Isphagula különösen kedvelt szer fogyókúrás étrend esetén is, mégpedig két okból: először is, mert elveszi az éhségérzetet, másodszor pedig azért, mert lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt.

Ha tehát úgy érezzük, hogy lenne mit javítanunk az emésztésünkön, nyugodtan hívjuk segítségül a fitoterápiát! Biztos, hogy nem fogunk csalódni az eredményben, és sokkal jobb lesz a közérzetünk.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba