fittkommandó
motiváció “Ismert mondás, hogy azért kell tudni az edzések során "meghalni", hogy a verseny ne fájjon.” (Kovács Katalin) Még kérek

Máriatövissel segítsünk a májunknak egy átbulizott éjszaka után!

Máriatövissel segítsünk a májunknak egy átbulizott éjszaka után!

Egy átbulizott éjszaka után bizony igen rosszul érezhetjük magunkat. Ennek oka, hogy testünk küzd a méreganyagokkal amelyeket bevittünk szervezetünkbe. Leginkább az alkohol elleni küzdelemben tudunk segíteni májunknak. Nem csak a sok folyadékbevitellel, hanem az egyik leghatásosabb „tisztítószerrel” a máriatövissel.

A növény kivonatával erősíthetjük a májunkat, és megvédhetjük legfontosabb méregtelenítő szervünket a sejtekbe jutó toxinok káros hatásaitól, mivel azokat eltávolítja és feldolgozza.

Leginkább Európa délebbi részein fordul elő ez a tövises levelű, lila fészekvirágzatú gyógynövény. Meleg-és szárazságtűrő, ami kell is a forró mediterrán vidékeken.

Mivel ezeken a területeken igen kevés növény képes túlélni, így ezen kevesek igyekeznek magukat tövisekkel, méreganyagokkal vagy egyéb - a természet adta - módszerrel védeni a többi élőlénytől. A máriatövist már régóta használják a természetgyógyászatban, és akik használják azt állítják, hogy sokkal egészségesebbek.

Az ókorban is ismerték, a 15. században pedig a bencések rájöttek, hogy különösen mérgezések esetén gyógyító hatású, de csak évszázadokkal később, a 18. század gyógyítói elevenítették fel újra ezt az indikációt, kezdték el mélyrehatóbban tanulmányozni és használni ezt a gyógynövényt.

Azóta elsősorban májbetegségek gyógyszereként alkalmazzák, de használják étvágytalanság, epekövek, ekcéma és pikkelysömör, fáradtság és daganatos betegségek gyógyítására is.

A legtöbb ember úgy véli, hogy a máriatövis jótékony hatásaiért a gyógyír, a flavonoid komplex, a silymarin felelős ami a máriatövis termésében található meg. A legújabb kutatások igazolták, hogy a silymarin  képes csökkenteni a kemoterápia káros hatásait is. 

Még a gyilkos galóca által okozott életveszélyes mérgezéskor is segít, ugyanis az infúzióval bevitt máriatövis-kivonat gyorsabban tudja a gomba mérgeit lebontani a májban, ezáltal megakadályozza a májsejtek pusztulását. Ha komolyabb egészségügyi problémánk van, minden esetben orvossal kell egyeztetnünk a máriatövis-készítmények használatát és adagolását illetően.

Hogyan alkalmazzuk?

A frissen vágott máriatövist kevés fokhagymával pároljuk meg, majd locsoljuk meg citromlével. Így a spenóthoz hasonló, kissé kesernyés főzelékfélét kapunk. Fehér mártással kitűnő köret húsokhoz, halakhoz.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!