fittkommandó
motiváció “Nem a győzelemre esküdtem, csak arra, hogy igaz legyek. Nem a sikerre esküdtem, csak arra, hogy érdemes legyek a lángra, mely bennem ég.” (Abraham Lincoln) Még kérek

Galagonya a szív egészségére

Galagonya a szív egészségére

A szív megmentője - tartják sokan. A galagonya ma már bizonyítottan remek szíverősítő és szívnyugtató hatással bír, de az alvászavarokkal küszködőknek is nagy segítséget jelenthet nyugtató hatása miatt.

Mi az a galagonya?

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik. Elterjedt egész Európában, általában legelők, erdők mellett gyakori és akár 2-3 méter magasra is megnő. Virága fehér színű és illatos. Sokáig mégis tartottak tőle, mert egyes fajok virágai dögszagot árasztanak, ráadásul a népi hiedelem szerint Jézust is galagonyaágakból készült koszorúval bélyegezték meg. A keresztény világban halál és balszerencse szimbóluma volt. A legidősebb galagonyabokor egyébként Franciaországban él, és több mint 500 éves.

A szív gyógyszere

A galagonya olyan gyógynövény, amely rendkívül jó hatással van a túlterhelt, stresszben lévő, megfáradt szívre. A benne nagy mennyiségben található flavonoidoknak, triterpéneknek és prociandinideknek köszönhetően belülről tisztítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását, és a szívösszehúzódások erősségét. Rugalmasan tartja a szív és az erek izmait, így segít megelőzni a szívinfarktust és az agyvérzést. Növeli a koszorúerek véráramlást, csökkenti a magas vérnyomást.

Egyéb jótékony hatásai

A galagonya a központi idegrendszerre hat, így a szorongás, szédülés, szapora légzés is kezelhető vele. Nyugtató hatása miatt kiváló stresszoldó. A változó korra jellemző hőhullámokra és hangulatingadozásokra kiváló, de fülzúgásra is ajánlott tea formájában. A galagonya fontos szerepet játszik a kötőszöveteket felépítő fehérje védelmében, így az ízületi gyulladások kezelésére is jól alkalmazható.

Mikor gyűjtjük?

A virágokat május-júniusban szedhetjük, a piros színű termést pedig a komolyabb fagyok előtt szeptember-októberben. Nagy, szúrós tövisei miatt ajánlott kesztyűben érintkezni a növénnyel, nehogy összeszurkáljon bennünket.

Hogyan használjuk?

Többnyire a galagonya virágos-leveles hajtásvégét használják fel jótékony célokra, de bármely része fogyasztható. Készíthetünk belőle például gyógyteát vagy lekvárt is. Forrázzuk le, majd áztassuk körülbelül 15 percig végül szűrjük le. Szívpanaszokra fogyasszunk napi 2-3 csészével, hidegen-vagy melegen egyaránt.

Megelőzésképpen heti egy alkalommal igyunk meg egy csészényit belőle, így nem, vagy csak sokkal lassabban alakulhat ki a magas vérnyomás. Vízhajtásra is kiváló, de akkor inkább a nap folyamán igyuk meg a szükséges mennyiséget. Este lefekvés előtt nyugtatóként fogyaszthatjuk. Hatása elég lassan alakul ki, így fogyasztása hosszabb távon ajánlott.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba