fittkommandó
motiváció “Egyetlen másodpercet se vesztegess el! Ha vannak dolgok, amelyeket még életedben el akarsz végezni, jó lesz, ha igyekezel.” (Cat Winters) Még kérek

Az orvos szerint antibiotikum, nagyanyáink szerint ülőfürdő, szerintünk pedig tőzegáfonya a húgyúti fertőzésre!

A felfázás problémája sok nőt érint, főként a téli, hideg, nyirkos időszakban. A hólyaghurut talán az egyik leggyakoribb nőket érintő betegség. Tünete a csípő, égő vizelet, az alhasi fájdalom és a gyakori vizelési inger.

A betegség kialakulásáért a bélrendszerben természetesen élő E.coli baktérium tehető felelőssé. A nők húgycsövének rövidsége miatt ez a kórokozó könnyen eljut a hólyagig, mely a húgyutak, illetve a hólyag falához tapadva elszaporodik, és gyulladást idéz elő.

Ha orvoshoz megyünk azonnal erős antibiotikumot kapunk. Nagymamánk, anyukánk gyakran ültetett ilyenkor minket kamillás fürdőbe, de a természet erre is alkotott egy hatásos gyógynövényt. Ez a tőzegáfonya, amit gyakorta ajánlanak, mint húgyúti fertőzések, felfázások ellenszerét.

A hangafélék családjába tartozó tőzegáfonya a jégkorszak vége óta él a Földön. Elsősorban a nedves tőzegmohalápokat kedveli: Észak-Amerika, Ázsia és Európa északi területe.

A tudósok már az 1920-as években megállapították, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó embereknek savasabb a vizeletük, és esetükben ritkábban alakul ki húgyúti fertőzés. Ha gyakran küzdesz a hólyaghuruttal, szervezeted valószínűleg kevesebb glükoproteint termel, amit tőzegáfonya segítségével pótolni tudsz.

A tőzegáfonya  termése ugyanis a szervezetben is megtalálható glükoproteinhez hasonló anyagot tartalmaz. Ez a vegyület megakadályozza az E.coli baktériumok elszaporodását a húgyutakban. A kutatók a húgyutakból nyert E. coli baktériumokat tettek ki különböző koncentrációjú tőzegáfonya-kivonat hatásának, és megállapították, hogy a kezelés visszaszorítja a kórokozókat.

Ha már felfáztál számos bioboltban vásárolhatsz tőzegáfonya-alapú italokat, szörpöket, esetleg lekvárokat - ezek általában ezer-kétezer forint körül mozognak. A gyümölcs aszalt formában is kapható, melyből tíz dekagramm körülbelül 500 forintba kerül

De a gyógynövény fogyasztása mellett étkezésünkben kerüljük a sót és a cukrot, valamint a vizeletsavasító hatású nyersanyagokat, mint a húsok, a tojás, a földimogyoró, a dió, a kenyér, valamint a reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok és lekvárok, ugyanis ezek megterhelik a vesét. Továbbá ilyenkor mindenféleképpen igyunk sok folyadékot.