fittkommandó
motiváció “Ha megfelelő a hozzáállásunk, akkor nem létezik lehetetlen. Csak gyakran kerülünk a negativitás hálójába, és az brutális méreg.” (Napos oldal c. film) Még kérek

A tengeri betegek, terhes nők, és a hányással küszködők csodagyökere – a gyömbér

A hányinger és a hányás nem éppen kellemes érzés, leggyakrabban B6-vitamint ajánlanak orvosaink a csökkentésére, de lehet természetes úton is küzdeni ezekkel a bántalmakkal. Például azzal, hogy gyömbért használunk.

A gyömbér a trópusok évelő fűszernövénye, feltehetően Dél és Kelet Ázsiából származik. Gyökerét frissen vagy szárítva, porrá törve használjuk. Valójában nem gyökér, helytelenül használjuk ezt a kifejezést, a virágos növény gyöktörzsét fogyasztjuk.

Már Marco Polo könyvében is említést tesz e növény használatáról. Kínában úgy tartják aki mindennap fogyaszt gyömbért, az sokáig fog élni. Főként reumás panaszok, izomfájdalmak és meghűlés esetén használjuk, méghozzá belsőleg, de mi most leginkább emésztési panaszokra ajánljuk, mert nagyon gyors és határozott módon segít a gyomorbajokon.

Akit éppen hányás kerülget, hányt vagy hányingere van, annak a gyógyszere a gyömbér. Tisztítsuk meg, vágjunk le egy szeletet belőle, és rágjuk el, vagy tartogassuk a szánkban. Ha csak por formában van otthon az sem baj, egy kiskanálnyit be lehet venni. Így használva igen rossz íze van, de a hatása miatt megéri. Terhes nők is minden gond nélkül használhatják hányinger ellen. Ha valaki nem tudja bevenni kanállal akkor keverje el egy pohár vízben és hajtsa le.

Régen a tengerészek használták tengeri betegség ellen, azt szopogatták nagy viharban. Ma is ajánlják hajózáskor, hogy aki nem bírja a hajó imbolygását tartson a szájában egy picur gyömbér szeletet, s szopogassa. Csupán cukrot, gyantát, gyantasavat, és keményítőt tartalmaz. Amerikában a híres Ingver sört készítik belőle. Egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árulják. Nálunk vágott állapotban kapható. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz.

Gyömbérsör házilagos elkészítése:

1 kg cukrot és 1 kg mézet összekeverünk. Hozzáadunk egy meghámozott és összenyomott citromot. 15 dkg őrölt gyömbért, fél dl borecetet. 2,5 liter forró vízzel felöntjük, s ha kihűlt hozzákeverünk 3 tojás sárgáját és 3 dkg élesztőt. Majd 2-3 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, és kész is.