Utálsz futni? Ezekkel a kardió edzésekkel kiválthatod!

Írta: ,

Nem mindenki szereti a futást – én mondjuk pont imádom, de át tudom érezni annak a helyzetét is, akinek minden egyes megtett lépés egyenlő a kínszenvedéssel. Ugyanis nekem a futás helyett az úszás a halálom, és inkább rágyúrok egy maratonra, mintsem leússzak két hosszt bárhol. Ettől függetlenül jó hírünk van: hiába tűnik úgy, hogy a fogyáshoz mindenképpen futnod is kell, mi tudunk olyan edzésmódszereket ajánlani, amikkel kiválthatod a nem kívánt kilométereket!

Lépcsőzz! Kép forrása: shop.lululemon.com

1/5 Lépcsőzz!

Persze, becsapós, mert félig ez is futás, de hidd el, sokkal jobbat tesz a fenekednek, mintha sík talajon csinálnád!

A lépcsőzésben az az igazán jó, hogy bárhol csinálhatod, akár otthon a lépcsőházban is, vagy kereshetsz egy olyan lépcsőt, ami szép környéken van – a Gellért-hegyen vagy a várban több ilyen helyszínt is találhatsz.

Ha az edzőtermet preferálod, rohamozd meg a lépcsőzőgépet. Még tévét nézni is kellemesebb rajta, mint a futópadon.

Ússz! Kép forrása: theguardian.com

2/5 Ússz!

Na igen, attól, hogy én nem szeretem, még egy hatásos edzésmódszer – főleg akkor, ha éppen egy sérülésből vagy felgyógyulóban, esetleg gerinc- vagy ízületi problémáid vannak.

Az úszás kikapcsol, feltölt, és kellemesen elfáradsz benne, ráadásul úgy edz meg, hogy nem terheli feleslegesen a testedet.

Nincs betonnak ütköző sarok, helytelen gerinctartás, rossz térdtartás, csak a víz és te.

Emellett a tüdődnek is jót teszel vele, hiszen azzal is edzed, hogy ritmusosan, egyenletesen veszed a levegőt, és benntartod, amíg lenn vagy a víz alatt.

Próbáld ki a HIIT-t! Kép forrása: tumblr, goodbyebabylon

3/5 Próbáld ki a HIIT-t!

A HIIT az edzések adu ásza – rövid idő alatt annyira fel tudod pörgetni a szervezetedet a segítségével, hogy legalább annyi kalóriát éget el, mintha elmentél volna egy órát kocogni. A módszer lényege tulajdonképpen annyi, hogy egy edzés alatt váltogatnod kell a magas intenzitású, kifullasztó gyakorlatokat lazább, nyugisabb szakaszokkal – de úgy, hogy folyton mozgásban maradsz közben.

Ez az edzésmódszer azért éli most virágkorát, mert rendkívül rövid: szakértők szerint akár egy 15 perces intenzív edzéssel is annyi kalóriát égethetsz el, amennyit egy hagyományos edzéssel 45 perc alatt tudnál. 24 órával a HIIT edzés befejezése után is gyorsabban égeted a zsírt, mint bármilyen más aerob mozgás esetében, és az anyagcserédet is felpörgeti.

Csapatsportok Kép forrása: shopstyle.com

4/5 Csapatsportok

Gyakorlatilag bármi olyan csapatsportot választhatsz, amihez sokat kell fel-alá rohangálni – hiába van technikailag itt is futásról szó, mivel nem egyedül csinálod, és folyamatosan új ingerek érnek közben, szinte észre sem veszed, hogy megy az idő, és legyűrsz legalább annyi kilométert, mint amennyit egy laza futásnál tennél.

Ezen kívül a folyamatos tempóváltoztatás jobban felpörgeti a szívedet, ezáltal sokkal jobbat tesz a szervezetednek, mintha monoton futnál a rakparton.

Kickbox

5/5 Kickbox

Na igen, ha a kardió szóba kerül, nem a kickbox jut először az ember eszébe.

Pedig ez az egyik legintenzívebb kardió edzés, ezen kívül a deréktáji és hasi feleslegre is tökéletes, mivel rengeteg derékforgatás van benne az ütéseknél.

Ha a sima kickbox annyira nem vonz, és inkább nem püföltetnéd magad kék-lilára néhány jól megtermett pasival, próbáld ki a kardió kickbox néven futó órákat – garantáltan levegőt sem kapsz majd utánuk, viszont cserébe szép szálkás leszel.