Szülés után újra edzenél? – Íme néhány megszívlelendő tanács!

Fehér Vera
Írta: ,

Hiányzik az esti kocogás? Vagy egyszerűen csak szeretnél újra beleférni a legjobb ruháidba? Mindegy, mi motivál, a lényeg, hogy segít majd visszatérni a sportoláshoz. De azért van pár fontos szabály, amit érdemes betartanod!

Rengeteg tényező van, amit figyelembe kell venned, amikor elkezdesz újra mozogni. Ha komoly edzéstervbe készülsz belevágni, nem árt ha egy szakértőhöz is ellátogatsz, például rekreációs edzőhöz, masszőrhöz, vagy gyógytornászhoz.

Hogyan szültél?

Ha császárral, akkor az első hat hétben tilos az emelgetés, hajolgatás, hasizom gyakorlat vagy bármilyen megterhelő mozgás. Ezt vedd nagyon komolyan, mert te sem örülnél a sérvnek vagy a csúnya hegeknek, igaz? Bírd ki ezt a hat hetet, és tervezd meg szépen, mit, mikor hogyan szeretnél majd sportolni.

Természetes szülésed volt? Akkor is várj az első hetekben az emeléssel, hajolgatással, cipeléssel, a méhednek, gátadnak kell a regenerálódás. A szülészorvosodat faggasd ki még a kórházban, hogy vannak-e sérüléseid, és azok milyen gyorsan gyógyulnak, így nem kell kivárnod a kötelező 6 hetes kontrollt, ha amúgy 3 hét után már készen állnál arra, hogy finom, nem megterhelő gyakorlatokat végezz.

Milyen a hasad állapota?

Bárhogy szültél, bármekkora volt a hasad a terhesség alatt, mindenképp kérj meg egy orvost, hogy vizsgálja meg a hasizmaid állapotát. Szerencsés vagy, ha „csak” hosszában nyúlt meg a hasizmod, és csak picit maradt nyitott, de ha nagyon szétnyílt, akkor várnod kell pár hónapot a hasizom gyakorlattokkal, különben könnyen hasi sérvet kaphatsz. Ha egy ujjnyi hely a hasfaladon, az rendben van, azzal elkezdhetsz hasizmozni. Ha egy ujjnyinál nagyobb a rés, akkor semmiképp ne kezdj el kocogni, futni, mert az nagyon árt a gerincednek, előbb-utóbb hát- és derékfájással fogsz küzdeni, de akár köldök- vagy gerincsérvet is kaphatsz. Meg kell erősítened a törzsizmaidat (hát, has), hogy elkezdhess futni vagy komolyabban és rendszeresen sportolni.

Így ellenőrizheted, milyen állapotban van a hasad:

           

Ha még szoptatsz

A kardió mozgásnál fontos, hogy egy bizonyos (korodhoz és testsúlyodhoz mérten optimális) pulzusnál maradj, ami még nem izzaszt nagyon meg, de elindítja a zsírégető folyamatokat a szervezetedben. A biciklizés például szuper, mert sem a csípő, sem a térdízületedet nem terheli nagyon, és a gerincedet is kíméli. Csökkenhet a tejtermelésed, ha nagyon kimerülsz, sőt, a tejbe méreganyagok is kerülhetnek a túlzott izzadástól, ezért kerüld a szaunát is.

Ússz, ha lehet!

Hat hét után mehetsz úszni is, ami azért szuper sport, mert megkíméli a terhességtől nagyon leterhelt ízületeidet. Ez remekül erősíti a törzsizomzatodat is, de lehet, hogy az úszást ki kell egészítened heti 1-2 gerinctornával, ha a hasad, derekad nincs teljesen rendben.

Ha a hasizmodat lehet erősíteni, a következő gyakorlatokat bátran elkezdheted:

Ebben a videóban egy olyan anyuka mutatja be a gyakorlatokat, aki 15 hete szült és kétujjnyi rés volt a hasizmai között, kövesd a gyakorlatokat az ő ritmusában. Fontos, hogy minden gyakorlatból annyit csinálj első alkalommal, amennyi jól esik, semmiképp se erőltesd meg magad. További gyakorlatokat találsz ebben a videóban is:

          

A hátizom erősítése is lényeges, hogy megelőzd a gerincproblémákat. Ha egyszerre nem tudsz pár percnél többet tornázni, akkor egyik nap a hasgyakorlatokat csináld, egy másik nap pedig a háterősítést, ehhez itt találsz segítséget.

Ezeken kívül nagyon jó, összetett gyakorlatsorokat találsz az alábbi videóban, valamint itt is.

          

Ha torna közben itt-ott nyilalló, éles fájdalmat érzel, azonnal hagyd abba a tornát! Pihenj, és amennyiben pár nap múlva is érzed azon a tájékon a fájdalmat, akkor fordulj orvoshoz! Vedd figyelembe, hogy a tested 9 hónapig át, illetve a szüléssel milyen tehernek volt kitéve, és adj időt a szervezetednek, hogy rendesen regenerálódjon, minden testrészed visszaálljon a normális működésre.