Kutatás bizonyítja: ettől a szokástól sokkal boldogabb leszel!

Írta: ,

Azt már valószínűleg betéve tudod, hogy a mozgás endorfint szabadít fel, ami boldoggá és kiegyensúlyozottabbá tesz – még akkor is, ha az ötödik kilométer után éppen nem érzed úgy, hogy kiugranál a bőrödből örömödben. A futás boldogságnövelő hatásáról most friss tanulmány készült, ami újra megerősített bennünket abban, hogy futni igenis jó!

A futóeufória létezik Kép forrása: mybestbadi.blogspot.com

1/4 A futóeufória létezik

Sok hosszútávfutótól hallani arról a bizonyos futóeufóriáról, ami nagyjából úgy írható le, mint egy euforikus érzés, ami mindenkinek más táv után üt be, és segít, hogy menjen tovább az edzés.

Friss kutatás bizonyította be, hogy ez valóban létezik, és a futás nem csak nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz, hanem a boldogságszintedet is az egekig emeli.

Mindez igaz a többi edzéstípusra is, de a futásra különösen.

Furcsa kísérlet Kép forrása: store.nike.com

2/4 Furcsa kísérlet

A kutatás során a résztvevőkkel megnézettek egy felzaklató jelenetet az 1979-es A bajnok című filmből, majd kitöltettek velük egy kérdőívet, amelyben a hangulatukról és érzelmi állapotukról kellett nyilatkozniuk.

Aztán a csoportot két részre osztották: az egyik csapatnak fél óráig nyújtania kellett, a másiknak pedig fél óráig kocognia.

A mozgás után ismét kitöltették velük ugyanazt a kérdőívet, amit korábban, a filmnézés után.

A futók boldogabbak voltak Kép forrása: shopstyle.com

3/4 A futók boldogabbak voltak

Miután kellően lelombozták a résztvevők kedvét a szomorú filmjelenettel, a kutatás célja az volt, hogy kiderítse: valóban jobban érzik-e magukat majd a futás után, mint előtte.

Azok, akik kocogtak, végül sokkal jobb érzelmi állapotba kerültek, mint azok a társaik, akik csak nyújtottak.

Még azok is, akik korábban a „kétségbeesett” hangulati állapotot jelölték meg maguknak, lényeges változást mutattak, és sokkal jobb lett a kedvük, ha futottak.

Nem tudni pontosan, miért a futás Kép forrása: shopstyle.com

4/4 Nem tudni pontosan, miért a futás

A kutatók bevallották, hogy pontosan még senki nem tudja, miért pont az aerob mozgások azok, amelyek ilyen hatással vannak a hangulatra.

Mivel az endorfinok mindenféle mozgás során felszabadulnak, tényleg rejtély, hogy miért pont a kitartást igénylő mozgásformák azok, amelyektől javul a hangulatunk.

Persze nem adu ász a futás sem mindenre, de az biztos, hogy rosszkedv ellen tökéletes orvosság – egy lehangoló film után legalább is mindenképpen jó megoldás, ha kocogunk pár kilométert.