Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle hatékonyabb edzeni?

Horváth Petra
Írta: ,

Manapság, ha az ember bele akar vágni az életmódváltásba, és ezzel együtt a rendszeres testmozgásba, számtalan lehetőség közül választhat. A legtöbb sport végezhető önállóan, vagy edző segítségével is, és ez az a pont, ahol sokan elbizonytalanodnak, vajon érdemes-e felfogadni egy személyiedzőt, avagy sem?

Megannyi pozitívuma van annak, ha edző segítségét kérjük, ugyanakkor ott a másik oldal is, a rémtörténetek, amik az interneten vagy a baráti körben terjengenek a negatív tapasztalatokról. Azért, hogy egy kis útmutatást adhassunk, felállítottunk egyfajta pro és kontra listát, hogy ti is el tudjátok dönteni, számotokra merre billen a mérleg nyelve!

A helyes kivitelezés

Pro: Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mennyire fontos, legyen szó bármilyen mozgásformáról! A lesérülések nagy százalékban a helytelenül kivitelezett mozdulatokból származnak. Egy személyi edző segíthet, hogy mindig tökéletesen végezzük az adott feladatokat, és ott van, ha esetleg mégis megtörténne a baj.

Contra: Ma már megannyi ingyenes oktatóanyag érhető el az internetnek köszönhetően, amik pontról-pontra végig vezetnek minden feladaton, és elmagyarázzák, hogy mire kell ügyelni. Komplett edzéstervek, extra tippek, étrendekkel kiegészítve, sőt, olykor még online trénerrel is kiegészülve.

Összegzés: Ha érzel magadban kellő energiát és összpontosítást ahhoz, hogy egyedül, felügyelet nélkül is véghez vidd az adott edzést, esetleg egy barátod/rokonod tud ebben segítséget nyújtani, akkor edző nélkül is remekül boldogulni fogsz! Ha azonban tudod magadról, hogy ellazsálod a felkészülést, esetleg nem vagy biztos magadban, és szükséged van egy szakemberre, hogy biztonságban érezhesd magad, akkor mindenképpen keress fel egy megbízható személyiedzőt!

Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle érdemesebb edzeni?

Tanácsadás

Pro: Az ideális személyiedző az élet minden területén segítséget nyújt, nem csak az adott edzés során! Tanácsokkal láthat el azzal kapcsolatosan, milyen étrendet érdemes tartani, milyen kiegészítő edzés érdemes végezni, akár a magánéletünk területén is nyújthat segítséget. Hiszen köztudott, hogy akkor fejlődünk a legjobban, ha kiegyensúlyozottak vagyunk, és az edzők ezzel tökéletesen tisztában is vannak!

Contra: Megannyi applikáció létezik, mely teljeskörű tanácsadást nyújt, pár adat megadásával! Mikor, mit kell enned, mennyit kell innod, milyen mozgással egészítheted ki az edzésed, milyen táplálékkiegészítőkkel növelheted a teljesítményed, és még sorolhatnánk.

Összegzés: Ha rossz napod van, mert éppen egy lelki válságon esel át, amit edzésbe akarsz folytani, lehet, nem koncentrálsz kellőképpen, és inkább ártasz magadnak vele, sem mint fordítva. Ezt egy applikáció nem képes érzékelni, egy edző, aki ismer, és melletted áll, már annál inkább!

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?