Kutatás bizonyítja: ettől az egy szokástól sokkal boldogabb leszel

Nagy Niki
Írta: ,
Kutatás bizonyítja: ettől az egy szokástól sokkal boldogabb leszel

Azt már valószínűleg betéve tudod, hogy a mozgás endorfint szabadít fel, ami boldoggá és kiegyensúlyozottabbá tesz – még akkor is, ha az ötödik kilométer után éppen nem érzed úgy, hogy kiugranál a bőrödből örömödben. A futás boldogságnövelő hatásáról most friss tanulmány készült, ami újra megerősített bennünket abban, hogy futni igenis jó!

A futóeufória létezik Kép forrása: mybestbadi.blogspot.com

Sok hosszútávfutótól hallani arról a bizonyos futóeufóriáról, ami nagyjából úgy írható le, mint egy euforikus érzés, ami mindenkinek más táv után üt be, és segít, hogy menjen tovább az edzés.

Friss kutatás bizonyította be, hogy ez valóban létezik, és a futás nem csak nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz, hanem a boldogságszintedet is az egekig emeli.

Mindez igaz a többi edzéstípusra is, de a futásra különösen.

Furcsa kísérlet Kép forrása: store.nike.com

A kutatás során a résztvevőkkel megnézettek egy felzaklató jelenetet az 1979-es A bajnok című filmből, majd kitöltettek velük egy kérdőívet, amelyben a hangulatukról és érzelmi állapotukról kellett nyilatkozniuk.

Aztán a csoportot két részre osztották: az egyik csapatnak fél óráig nyújtania kellett, a másiknak pedig fél óráig kocognia.

A mozgás után ismét kitöltették velük ugyanazt a kérdőívet, amit korábban, a filmnézés után.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba