Sokat görcsölsz edzés közben? Rakj csípőset a levesbe!

Nagy Niki
Írta: ,

Egy Nobel-díjas kutató talált megoldást az izomgörcsök kezelésére: a titok viszont nem egy új orvosságban, hanem egyszerűen a csípős ételekben rejlik! Ez teljesen új szintre emelheti a sportolók egészségét – és talán jövedelmezhet a jellemzően csípős magyar ételeknek is.

Értékeld át, amit az izomgörcsről tudtál! Kép forrása: popsugar.com

Az izomgörcs kialakulásának hátterében az ionáramok egyensúlyának felborulása, és az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavarai állnak – legalább is eddig így hittük.

Ez megmagyarázza a görcsöt akkor, ha az izmok túlterhelésnek vannak kitéve, de akkor nem, ha a sportoló éppen pihen, vagy az edzés után nyújt. Ilyenkor ugyanis az izmoknak már nyugodt állapotban kéne lenniük, lassan regenerálódva, rákészülve a következő megmérettetésre.

A kutatókat jó ideje érdekli, mi lehet ennek a furcsaságnak az oka – már az 1990-es években napvilágott látott egy lehetséges magyarázat, csak nem vették komolyan.

Neurológiai baki lehet? Kép forrása: tumblr.com, nikeusa35

A 90-es években a dél-afrikai Martin Schwellnus teorizálta először, hogy az izomgörcs (legalábbis a nyugalmi állapotú izomgörcs) nem az ionáramok egyensúlyának felborulását, hanem valamiféle neurológiai hibát jelenthet. Ő úgy gondolta, hogy amikor az izmokat túlságosan igénybe vesszük, az idegi jelzések az agy és az izmok között összezavarodnak, és esetenként akkor is azt jelzik az izmoknak, hogy össze kell húzódniuk, ha azoknak nyugalmi helyzetben kellene maradniuk.

Egészen eddig túlságosan komolyan senki nem foglalkozott az elmélettel – most viszont a Nobel-díjas idegkutató, Rod Mackinnon, és Bruce Bean harvardi professzor közelebbről is megvizsgálta a helyzetet.