Rossz térdekkel is mozoghatsz – Próbáld ki a következő gyakorlatokat

Nagy Niki
Írta: ,

Sajnos rossz térdeket örököltem a papámtól, és erre egyszer még rá is sérültem pluszba, úgyhogy örök küzdelem nálam az olyan mozgás, ami igénybe veszi az ízületeimet. Az évek során találtam pár olyan gyakorlatot, amiket nyugodtan űzhetsz, ha a konditermi edzés a kedvenced, de arra is adok tippet, ha mást mozognál – egy térdsérülés ugyanis nem jelenti azt, hogy mostantól csak a kanapén feküdhetsz!

Persze minden azon múlik, milyen térdsérülésed van, ezért először mindenképp menj el orvoshoz – hacsak nem olyan vagy, akinek akkor is fáj a lába, ha megerőlteti egy kicsit, és tudod, hogy mikor kezdhetsz el mozogni biztonságosan. Én ilyen vagyok, 15 éves koromban egyszer kiment a térdem, azóta gyakran fáj, de tudom, hogy mikortól lehet erőltetni, és mikor kell pihennem.

Egy térdsérülésnél azonban nem csak a pihenés a fontos: ha megerősíted a térded körüli izmokat, sokat segíthetsz abban, hogy a fájdalom enyhüljön, és legközelebb kevesebb eséllyel sérülj le.

Az alábbi gyakorlatok ebben nagyon sokat segítenek.

Elliptikus tréner

Bemelegítésnek ezt ajánlom a legjobban, hiszen levesz minden terhet a térdedről, mégis átmozgatja anélkül, hogy megerőltetnéd. Persze nem ez a leghatékonyabb eszköz a zsírégetésre, de arra nagyon jó, hogy felpörgesse a szívverésed, és minden testrészedet megmozgassa egy kicsit – ezután már jöhetnek a komolyabb gyakorlatok.

Evezőgép

Az evezőgép a komolyabb kardiógyakorlatok közé tartozik, ezzel már ügyesen tudsz kalóriát is égetni, és az egész testedet megmozgatja anélkül, hogy különösebb súlyt helyeznél a térdedre. Ha még nem igazán tudsz más kardió edzést csinálni, akkor ez tökéletes megoldás lehet a súlyzós napok kiegészítéseként.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!