Hogyan vedd rá magad a reggeli mozgásra?

Írta: ,

Korábban már írtunk arról, milyen sok pozitív hatása van a reggeli mozgásnak. Most azt is közelebbről szemügyre vesszük, hogyan tudod rávenni magadat arra, hogy ezt a hasznos időtöltést bevezesd a napjaidba.

Törekedj a fokozatosságra!

1/6 Törekedj a fokozatosságra!

Reggel a kezdeti energiahiány, fáradtság miatt nem fogsz tudni egyből hosszú kilométereket futni, de nem is ez a cél. Sokkal fontosabb, hogy a fokozatosságra törekedj, hiszen ezért a szervezeted és az önbizalmad is hálás lesz.
A kezdetekben bőven elég, ha megpróbálod bevezetni a korai kelést: fél-egy órával előbb bújj ki az ágyból, végezz néhány nyújtózkodással felérő gyakorlatot, majd kényelmesen hajtsd végre a szokásos reggeli rutinodat.
Jöhet a mozgás!

2/6 Jöhet a mozgás!

Ha már nem esik nehezedre a korábban történő kelés, akkor elkezdhetsz komolyabban foglalkozni a reggeli edzéssel
Ekkortájt a kardió mozgásformák a leghatékonyabbak, s a súlyzós edzésekkel egyébként is vigyázni kell, hiszen az izmok korán reggel sokkal sérülékenyebbek. 
Az első időszakban ne hagyd el a házat, inkább tornázz otthon. Kereshetsz direkt reggeli tornagyakorlatokat az interneten, de ha van egy bevált edződ, akkor az ő 20-30-40, vagy akár 60 perces edzésével is indíthatod a napod. 
Indulj el otthonról!

3/6 Indulj el otthonról!

Már egész biztosan érzed a reggeli edzés pozitív hatásait, hiszen ha néhány hétig folytatod a korai sportolást, akkor több lényeges előnnyel is számolhatsz. Itt az ideje továbblépni, és a reggeli edzések leghatékonyabb formájára fordítani a figyelmet. 
Ezek – ahogy említettük –, a kardió gyakorlatok, tehát főleg a lépcsőzés, kocogás, biciklizés. Bármelyiket választhatod, értelemszerűen amellett voksolj, amelyik a legtesthezállóbb számodra.
Azt ne hagyd figyelmen kívül, hogy bár az edzőtermi kardiók is rendkívül hatásosak, korán reggel az ébredő természettel együtt sportolni jóval felemelőbb érzés.
Ne terheld le magadat!

4/6 Ne terheld le magadat!

Nem csupán az otthoni tornát illetően fontos, hogy ne ess túlzásokba, a lakás elhagyása során még lényegesebb ez az alapelv. Míg ha délután, este fulladsz ki a pályán, vagy a teremben akkor van módod otthon rögvest pihenni, úgy reggel erre nincs lehetőséged. 
Ne most akarj rekordokat dönteni, az első időszakban legfeljebb 20-30 percet szánj a sportra, s legalább ugyanennyit a szokásos készülődés kibővítésére. 
Nem az a cél, hogy hullafáradt legyél, hanem az, hogy kellőképpen felfrissülj, és már korán reggel úgy érezd, tettél valamit magadért.
Ne aznap készülődj!

5/6 Ne aznap készülődj!

Ha ráállsz a reggeli mozgással együtt járó edzésre, akkor délután, a munka után automatikusan több időd szabadul fel

Ezt használd ki, és már ilyenkor készítsd el a másnapi reggelidet, tízóraidat, és persze az ebédedet, amit csak fel kell kapnod, miután végeztél a zuhanyzással. Jó, ha a ruháidat is odakészíted – legalább nagy vonalakban – így sokkal gyorsabban végezni fogsz, mint egyébként. 
Nem csak azért, mert előre készültél, hanem azért is, mert az edzés után úgy fogod érezni, már legalább egy fél nap a hátad mögött van, ennek tudatában pedig sokkal hatékonyabb leszel.
Kényeztesd magadat!

6/6 Kényeztesd magadat!

Aki már korán reggel letudja az edzést, az megérdemli a kényeztetést. 
A zuhany természetesen nem maradhat el a mozgást követően: mindenképpen használj olyan tusfürdőt, ami frissít, illetve passzol a parfümödhöz, ez már eleve megalapozza a reggeli jókedvet. 
Ha van időd, a testápolózás se maradjon el, de akár feltehetsz egy kényeztető arcpakolást is, amíg lefő a kávéd, vagy elkészíted a reggelid.
Használj további hangulatfogzókat: az edzés során, és utána is szóljon a rádió, vagy tedd be a kedvenc zenéidet – ez nem csak a testi, hanem a lelki kényeztetésről egyaránt gondoskodik.