Nem csak akkor fejlődsz, ha izomlázad van

Írta: ,

Ha kihagysz pár hetet az edzésből, biztosan te is félsz az izomláztól. Vagy épp az ellenkezője? Alig várod, hogy fájjanak másnap a végtagjaid, mert akkor tuti jól dolgoztál? Azt azért tudnod kell, hogy nem biztos, hogy túl kell erőltetned az izmaidat ahhoz, hogy fejlődjenek! De mitől is alakul ki az izomláz?

Nem csak kezdőknél jelentkezik Kép forrása: livestrong.com

1/6 Nem csak kezdőknél jelentkezik

A kellemetlen, égő érzés, azaz az izmok fájdalmas gyulladása a megerőltető sportolás után fél vagy egy nappal, de mindenképpen 48 órán belül jelentkezik, és 3-4 napig, bizonyos esetekben akár tovább is tart.

Kezdőknél gyakrabban fordul elő, az edzetteknél pedig esetleges hosszabb kihagyás után, új gyakorlatok vagy az edzés megváltoztatása miatt alakulhat ki.

Nem kell az izomláz!

2/6 Nem kell az izomláz!

Kellemetlen érzés, bár meg kell jegyezni, sokan mégis „szeretik”.

Azt gondolják ugyanis, hogy csak akkor fejlődnek, ha izomlázuk van.

Ez csupán részben igaz: valóban fejlődést eredményez abból a szempontból, hogy a szervezet alkalmazkodik a megterheléshez, ugyanakkor nem feltétlenül szükséges a fejlődéshez!

A túl erős fájdalom mozgásképtelenné is tehet minket, ezzel akár napokra megbénítva az életünket és persze a további edzésprogramunkat.

Arról nem is beszélve, hogy az izomlázas izom sérülékenyebb, és a mozgástartománya beszűkül.

Kialakulásának okai: 1.  A tejsav

3/6 Kialakulásának okai: 1. A tejsav

Az izomláz jelentkezésének oka a mai napig nem teljesen tisztázott, magyarázatára több teória is létezik.

Az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint az izomban tárolt glikogén – mint kémiai energia – a mozgás hatására mozgási energiává válik.

Amennyiben az izom nem kap megfelelő mennyiségű vért és oxigént az intenzív megterhelés következtében, akkor más úton, anaerob módon jut energiához: az izomban található glükózból, vagyis szőlőcukorból.

Ennek viszont az az ára, hogy tejsav halmozódik fel a szervezetben. Tehát az oxigénhiányos állapot, a tejsav és más anyagcseretermékek felszaporodása, valamint az így kialakult savas környezet okozhatja az izomlázat.

Kialakulásának okai: 2. Mikrosérülések és -szakadások

4/6 Kialakulásának okai: 2. Mikrosérülések és -szakadások

A másik hipotézis szerint az izmokban a mozgás során mikrosérülések keletkeznek; az izomsejt falának, illetve az összehúzódó kis izomszálacskáknak a szakadása okozhat efféle sérülést.

Ezeken keresztül víz áramlik a szövetekbe, és így az izmokat feszítő ödéma keletkezik.

Ugyanakkor az izomsejtekből felszabaduló kalcium, valamint a gyulladás kialakulásában részt vevő, a helyszínre áramló fehérvérsejtek által termelt anyagok ingerlik a fájdalomérző receptorokat.

Ilyen mikroszakadásokat a hosszú, általában betonon történő futás, a nagy intenzitású megterhelés, esetleg a túlnyújtás okozhat.

Kialakulásának okai: 3. A szabad gyökök

5/6 Kialakulásának okai: 3. A szabad gyökök

Egy harmadik, viszonylag új hipotézis a szabad gyökök megjelenésével magyarázza az izomláz kialakulását: az oxigén jelenlétében történő (azaz aerob) mozgás során a felvett többletoxigén szabad gyökökké alakul.

Előfordul, hogy a szervezet többletoxigénhez jut, amelyet már nem tud felhasználni. Ez elektront köt meg, és úgynevezett szuperoxiddá alakul, ami szabad gyökök keletkezéséhez vezet.

Az említett vegyületek felhalmozódása gyulladást, kezdőknél izomlázat eredményez.

A lényeg a fokozatosság

6/6 A lényeg a fokozatosság

Az edzéstervedet mindig úgy alakítsd ki, hogy ne legyen gyakran izomlázad, a fokozatos, kíméletes terhelés sokkal célravezetőbb és a sérüléseket is kiküszöbölheted vele!

Ha még többet szeretnél olvasni a sportolásról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, szeretettel ajánlom Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemet, melyben még több fontos infót és hasznos tanácsot olvashatsz!