Ne vidd túlzásba az edzést, mert fogyni biztos nem fogsz!

Nagy Niki
Írta: ,

Nem is kérdés, hogy a testmozgás jó dolog, hiszen alapvetően arra született a szervezeted, hogy mozogjon, nem arra, hogy egész nap a laptop előtt ülj, vagy a kanapén feküdj. De mint mindenben, itt is meg kell találnod az arany középutat, hiszen ha ez nem történik meg, többet árthatsz a mozgással, mint amennyit segítesz a testednek. Ha túlzásba viszed, komoly következményei lehetnek – és az biztos, hogy sem egészségesebb, sem formásabb, sem vékonyabb nem leszel tőle.

Túledzés – ez nagyon sok sportolónak ismerős kifejezés, legalább annyira tartanak tőle, mint attól, hogy nem lesznek csúcsformában egy-egy meccsen vagy versenyen. A szervezet ugyanis nemcsak akkor teljesít rosszul, ha nem edzed megfelelően, hanem akkor is, ha túlzásba viszed a mozgást. Az alábbi tünetek jelentkezhetnek ilyenkor, amelyekkel a tested szól, hogy most már egy kicsit pihenned kéne, és lazábbra kellene venned az edzésterved.

Nem fogsz tovább fejlődni

Egy jól összerakott edzéstervvel már két-három hét alatt is láthatod magadon a változásokat, de ha túledzed magad, a fejlődés megtorpan.

Ez azért van, mert jobban igénybe veszed a tested, mint kellene, és az azt hiszi, hogy hosszabb távon ínséges, komoly energiaigényes időszak köszönt majd rá, ezért elkezd raktározni, méghozzá leggyakrabban zsír formájában.

Oda a szép forma, ráadásul úgy, hogy többet is dolgoztál érte, mint kellene.

Nem tudsz aludni

Azt hihetnéd, hogy minél többet mozogsz, annál jobban alszol, de egy idő után ez átfordul, méghozzá a hormonháztartásod felborulása miatt, na meg azért, mert a tested vészüzemmódban működik. Ilyenkor nehezen állapítja meg, hogy mikor pihenhet, és mikor kezdje el termelni az álmosodásért és pihentető alvásért felelős hormonokat.

Hangulatváltozásaid vannak

Kép forrása: luminastock/Depositphotos.com

Mivel többet edzel, mint kellene, valószínűleg teljesen kifáradsz mind mentálisan, mind fizikálisan. Ez pedig egyenes út a hangulatváltozások felé, persze jellemzően a negatív spektrumban: enyhe depressziót, idegességet, szorongást, túlérzékenységet és általános rosszkedvet, levertséget hozhat.

Kimarad a menstruációd

Amikor a szervezeted vészüzemmódba kapcsol, az olyan dolgokat kezdi először lekapcsolni, amelyek nem szükségesek az életben maradásodhoz – a szaporító szervrendszered pedig bizony ilyen.

Ha túlzásba viszed az edzést, könnyen lehet, hogy kimarad a menzeszed, ami azt jelenti, hogy nem leszel képes teherbe esni. A tested más, sokkal fontosabb funkciók felé fordítja az energiát, ahelyett, hogy még nagyobb veszélybe sodorná magát egy esetleges várandóssággal.

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!