Mit kell tudnod az erősítő edzésekről?

Sasafitness
Írta: ,

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, akkor kétféle edzést különböztetünk meg: erősítő és állóképesség fejlesztő (cardio) edzést. Utóbbi, ahogy a neve is mutatja, a keringési rendszerünket veszi célba, ennek köszönhetjük, hogy nem fulladunk ki akkor sem, ha fel kell szaladni egy emeletet. Az erősítő edzés az, ami az izmainkat célozza. Gond akkor van, ha a cél érdekében rossz edzést választunk!

Amennyiben valakinek az a célja, hogy jobb legyen az állóképessége, természetesen minden jöhet, ami az állóképességi edzések közt szerepel. Aki viszont fogyni, formásodni szeretne, annak edzettségi szinttől függetlenül a leghatékonyabb az erősítő edzés lesz.

Ez elsőre furcsa lehet, mert a mai napig tartja magát jó néhány tévhit, mint hogy a lányok az erősítő edzésektől hatalmas izmokat pakolnak magukra, vagy épp az, hogy a zsírégetéshez kardiózni kell.

Valójában azonban az erősítő edzés a leghatékonyabb zsírégető. Ehhez tudni kell azt, hogy a testeden lévő izom a legnagyobb kalóriafelhasználó. Amikor az izmaidat dolgoztatod, sérül a fehérjeszerkezetük, kiürülnek a szénhidrát (glükogén) raktárak a májban és az izmokban. Az edzést követő pihenő szakaszban a tested ezeket az izmokon keletkezett mikrorepedéseket kijavítja, a szénhidrát-raktárakat újratölti és ez a két folyamat fog hatalmas kalóriamennyiséget felemészteni.

Erősítő edzés esetén van egy úgynevezett utóégető hatás (after burn effect). Ez azt jelenti, hogy nem csak az edzés ideje alatt használ fel a test több kalóriát, hanem az utána következő 24-48 órában is. Ha elég keményen odatetted magad az edzésen, és minden izmodat maximálisan kifárasztottad, akkor akár 48 óra extra emelkedett kalóriafogyasztással is számolhatsz. Ez elég nagy haszon, ha azt vesszük, hogy csak 60 percet kellett dolgozni érte. Azt viszont keményen. Az állóképességi edzések ezzel szemben nagy jóindulattal 15-20 perc utóégető hatást tudnak produkálni, ezt tehát mindenképpen mérlegelned kell a célodnak megfelelő edzés kiválasztásakor.

Még több tippért látogass el a Facebook oldalamra is: facebook.com/Sasafitness!