Miért egészséges a fitneszlabda, és hogyan ülj rajta?

Miért egészséges a fitneszlabda, és hogyan ülj rajta?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért egészséges a fitneszlabda, és hogyan ülj rajta?

Gyermeki énünk még mindig rajong a nagy, színes gömbökért, amelyek ráadásul még mozognak is, és ugrálni lehet rajtuk. Éppen ezért a nagy „elefántlabdát” is sokan kedveljük és választjuk tornaeszközünknek, hogy vidámmá tegye a napjainkat. Mi mindenre jó a fitball, és hogyan kell használni? Ennek jártunk utána.

Torna

A fitlabda alkalmas alakformálásra, gyógytornára és zsírégetésre. Javítja az egyensúlyérzéket, és alaposan megdolgoztatja a mélyizmokat. Erőt kell kifejtened, amikor ránehezedsz, így észrevétlenül is felfrissül a szervezeted, ha használod, hosszú távon pedig formában tarthatod magad vele kívül és belül. Kíméli a gerincet, a csontokat és az ízületeket, ezért idősebbek is használhatják.
Sokféle edzésprogram létezik az interneten, amelyeket fitball-hoz találtak ki. 20 hatásos fitball gyakorlatot például itt találhatsz! 
Ha fitlabdával is szívesen erősödnél, és szereted a változatosságot, akkor próbálj ki többféle edzésformát! Vannak például izomfejlesztő, állóképességet növelő, mélyizom-erősítő gyakorlatok. A labdán való rugózással nagyfokú intenzitást érhetsz el, de az apró, ismétlődő mozdulatokkal is, csak másként.

Szék helyett

Ülőmunka közben, átmenetileg szék helyett használhatod. Erősíti, mégis kíméli a hátizmaidat, mert szabadon váltogathatod rajta a testhelyzetedet, ezért nem éri folyamatos terhelés mindig ugyanazon a helyen a hátadat. Ennek ellenére a legtöbb ember csak fél óra hosszáig képes rajta ülni, az edzettebbek másfél órát is kibírnak. A labda nem fix pontokon érintkezik a talajjal, ezért a törzsed izomzatának működését szokatlan módon kell összehangolnod, ha nem szeretnél legurulni.
Ez az ún. dinamikus ülésmód. Tartásjavító, gerincre ható tulajdonsága miatt az orvosok egészségesnek tartják a használatát. Ha te is szívesen kipróbálnád, hogy milyen érzés fitball-on ülve dolgozni vagy tanulni, először légy óvatos, mert könnyen leeshetsz róla! Lassan ereszkedj rá, és keress egy biztonságos pozíciót, ahol nem esik nehezedre az egyensúlyozás az imbolygó labdán! Hamar hozzá fogsz szokni az új ülőalkalmatosságodhoz, ha a tanácsainkat megszívleled.

Szülőszobában

Alternatív szemlélet alapján berendezett, anya- és bababarát, jól felszerelt szülőszobákban gyakran van fitball. Ha a szülő nő szétterpesztett lábakkal ráül, a szülőcsatorna megnyílik, és a nehézségi erő hatására a baba kicsusszan.
Természetesen fontos, hogy közben hátulról és oldalról valaki megtámassza a labdát, nehogy elguruljon. A biztonságosan rögzített labda megnöveli az esélyét annak, hogy a szülés nyugodt és gyors legyen.

Iskolai tornaórán

A gyerekek a tornaórákon imádják az „elefántlabdát”! Azokban az iskolákban, ahol a tornateremben van fitball, a tornaórák vidáman és hatékonyan telnek, ha a gyerekek ilyen labdát is használhatnak, és így a tanár-gyerek kapcsolat is közvetlenebb és motiválóbb lesz.
A fitball 45-75 centiméter átmérőjű. A méret kiválasztásában a gyerekek eltérő testmagassága meghatározó szempont a gyakorlatok kivitelezéséhez.

Biztonság

Nyilvánvaló, hogy ez a labda, ahogy a többi is, könnyen kidurran, ha például üvegcserépre vagy éles kődarabra gurul. Mielőtt használod, a biztonságod érdekében nézz körül a talajon, hogy nincs-e balesetveszély, mivel a labda anyaga olyan, hogy amint kiszúródik, rögtön egy hosszú repedés keletkezik rajta, és egy szempillantás alatt az összes levegő távozik belőle.
A fitball jó minőségű és nagy teherbírású sporteszköz, mégis figyelembe kell venni, hogy az anyagának vastagsága mindössze 0,5-3 mm, ezért maximális terhelhetősége is van: mérettől függően 70-100 kg. Vagyis ha túlsúlyos ember nehezedik rá, eleve balesetveszélyes lehet.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!