Létezik, és imádják: kecskejóga!

Zabolai Margit
Írta: ,

Néha úgy tűnik, az edzőtermek és jógaoktatók már nem tudnak mit kitalálni, hogy a tornaszőnyegen tartsanak bennünket. A kecskejóga viszont, minél többet olvasunk róla, annál kevésbé hangzik őrültségnek.

A természet közelsége

A kecskejóga pontosan az, aminek hangzik: egy jógaóra egy farmon, a kecskék között. Feltalálója egy Oregon állambeli jógi, aki nem mellesleg egy farm tulajdonosa is, név szerint Lainey Morse. Az órákat a Morse-farmon tartják, miközben a kecskék szabadon sétálnak, és játékos és kíváncsi állatokról révén szó, nem ritka, hogy ráugrálnak a jógázókra, vagy éppen hozzájuk dörgölik a fejüket.

Lehet, hogy egy elsőre zavarónak hangzik, de a kecskejóga rajongói állítják, semmi nem ad annyi pozitív energiát, mint egy jól eső nyújtózás a friss levegőn, miközben egy kecskegida bohóckodik az ember közvetlen közelében. A gyakorlatok nem titkolt célja, hogy közelebb hozzák a természetet a jógázókhoz, és azzal mi is egyet tudunk érteni, hogy a hegyekkel körbeölelt farmon biztosan egészen más érzés nagy levegőt venni, mint egy zsúfolt, belvárosi edzőteremben.

Az állatterápiával egybekötött óráknak nagy a népszerűsége: Morse szerint az óráira jelenleg 1.200 fős a várólista, vagyis nem biztos, hogy ez az a sport, amit heti rendszerességgel tud űzni valaki, de talán nem is ez a cél.

A kecskejóga minden esetre egy-egy alkalommal biztosan különleges élmény, és azt is el tudjuk képzelni, hogy tényleg nagyon sok pozitív energiát ad annak, aki kipróbálja.

Lassan terjedő divat?

A kecskejógák annyira bejöttek, hogy nemrégiben Arizónában is megnyitottak egy farmot a kecskék közt jógázni vágyóknak, de arra, hogy itthon is lehetőség legyen a dologra – hacsak nincs egy saját farmod, kecskékkel – egyelőre még várni kell.

Mi azért kicsit bízunk benne, hogy valamikor majd lesz alkalmunk kipróbálni a kecskejógát, mert ha a kis gidák nem is kimondottan segítik elő a gyakorlatok precíz kivitelezését, vagy a zen állapot megtalálását, biztos, hogy mosolyt csalnak az arcodra, és végül is, többek között, ez is a jóga egyik célja.

Arról nem is beszélve, hogy egyelőre semmi olyasmiről nem hallottunk még, ami nagyobb motivációt jelentene egy edzésre, mint ezek a puha, mókás külsejű kis négylábúak.

FrolovaElena/depositphotos.com