A legjobb újrakezdő sportok, ha egy ideje már nem edzettél

Schuster Borka
Írta: ,
A legjobb újrakezdő sportok, ha egy ideje már nem edzettél

Kép forrása: happilygrey.com

Egy ideje már csak a kanapén heverészel, kijöttél a formádból és most, hogy a tavasz közeleg, érzed, hogy jó lenne megint visszanyerni az irányítást a tested fölött? De mivel kezdd a dolgot? Az alábbi sportok nem csak általánosságban lehetnek jó választások az egészséged és fittséged megőrzéséhez, akkor is különösen jó döntésnek bizonyulnak, ha most kezded újra a mozgást.

Jóga Kép forrása: hubpages.com

Ha egy ideje már nem mozogsz rendszeresen, akkor jó esélyed van rá, hogy az izmaid kicsit „berozsdásodtak”, elmerevedtél, esetleg a tartásod is romlott. Ilyenkor mindenképpen különös körültekintéssel kell újrakezdeni a sportolást, még akkor is, ha egyébként úgy érzed, nem feltétlenül vagy rossz kondiban.

A jóga segít kinyújtani az izmaidat, visszanyerni az irányítást, emlékeztetni a légzés és az egyensúly fontosságára. Ha heti több alkalommal, rendszeresen végzed, a jóga abszolút megállja a helyét önmagában is, de még ha az eredeti sportodhoz térsz vissza, akkor is érdemes heti egy-két jógaórát is az edzéstervedbe iktatnod.

Ez a későbbiekben is segítségedre lesz, az első időszakban viszont, amikor még nagyobb a sérülés veszélye, segít, hogy mértéket tarts és minél előbb visszaszerezd a rugalmasságodat.

Futás

A futásban az a jó, hogy csak egy pár cipő kell hozzá, és már indulhat is az edzés, akkor, amikor te akarod, akkor, amikor neked jó. Ráadásul, ha abba a csoportba tartozol, aki főleg eleinte, míg nincs a legjobb formájában, komfortosabbnak érzi magát, ha egyedül edzhet, akkor az akár magányosan is űzhető futás kiváló választás lehet neked.

Szintén mellette szól, hogy a fokozatosságot betartva viszonylag gyorsan szerezheted vele a régi kondidat: túlerőltetni semmiképpen nem szabad magadat, de eleinte rövidebb kocogások és hosszabb séták váltogatásával néhány hét alatt jelentősen javíthatsz az állóképességeden.

Futni ráadásul nagyobb túlsúllyal vagy valamilyen keringési zavarral sem feltétlenül tilos, de természetesen ha nem vagy teljesen egészséges vagy nem megfelelő a BMI-indexed, akkor mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét, mielőtt belevágnál az edzésbe – de ez természetesen minden más sportra is igaz. Ha túlsúllyal kezded a futást, akkor ezt is figyelembe véve válassz futócipőt, lehetőség szerint szakboltban, profi segítséggel, hogy az ízületeidet ne érje fölösleges megterhelés!

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv