Különleges, eszközös edzési lehetőségek - izgalmasak és nagyon hatékonyak

Írta: ,

Unod a hagyományos aerobicot és a megszokott edzéseket a konditeremben? Szeretnéd ötvözni a csoportos edzés örömét és a hatékonyságot? Az alábbi eszközök segítségével garantáltan újszerű és pörgős órákon vehetsz részt!

1/5 Bosu ball

A bosu ránézésre elég furcsa eszköz, olyan, mint egy félbevágott gumilabda. Ám ennek a gumilabdának mindkét oldalát alaposan kihasználják az edzések során! A vele történő sportolás nagyon hatékony, és nem csak a testedet, hanem az elmédet is edzi.

Mivel instabil eszköz, az egész edzés alatt koncentrálnod kell a használatára, teljesen kikapcsolhatsz és fizikálisan, mentálisan is feltöltődhetsz.

De nem csak ezért kiváló választás a bosu: mélyizmokat mozgat meg (olyan helyeken lehet izomlázad, amikről korábban még csak nem is tudtál), lehet vele erősíteni, kardiózni, mindeközben a gyakorlatok kímélik az ízületeket és javítják az egyensúlyérzéket.

Az edző kedvétől függően lehet az edzés lassabb, komótosabb (ami nem jelenti azt, hogy könnyebb), és akár nagyon pörgős, vidám is. A sokoldalú eszközt gyakran más edzéseken is felhasználják, jól illik pl. a kamagon ballhoz.

Kamagon ball

2/5 Kamagon ball

A kamagon ball egy vízzel töltött labda, amin két fogantyú található. Segítségével fejleszthető a felsőtest stabilitása, de kiváló eszköz a robbanékonyság, a gyorsaság, az egyensúly, a hajlékonyság, és persze a koncentráció fejlesztésére is.

Ezt annak köszönheti, hogy az edzés során egyszerre és együtt dolgozik az idegrendszer és az izomzat, ugyanis a labdában levő víz mozog, megáll – ez pedig fokozott odafigyelést igényel.

Általában közepes intenzitásúnak mondhatóak az edzések, zenére és felváltva végzik az erősítő, valamint a kardió gyakorlatokat, állva és a talajon egyaránt.

Ezek a változatos és sokoldalú gyakorlatok szerencsére kímélik az ízületeket. Emiatt a kamagon ball is egy olyan edzéstípus, amit korhatár nélkül bárki végezhet – ezt az eltérő méretű labdák is segítik.

 

3/5 Kangoo

A kangoo már hazánkban is egyre ismertebb edzési lehetőség, és aki kipróbálta, az általában bele is szeretett ezekbe a pörgős, vidám órákba.

Az edzés során egy speciális cipőt kell felvenned, aminek hatalmas előnye, hogy kíméli az ízületeidet, térdedet, hiszen a talajra érkezés során keletkező erők csaknem 100%-át elnyeli. Az aerobic óra során a legkülönfélébb és változatos gyakorlatokat végezheted – természetesen zenére, csapatban.

Nagyon sok gyakorlat épít az ugrálásra, elvégre pont az a lényege a kangoonak, hogy vidám, fesztelen hangulat mellett egy nagyon pörgős edzésen veszel részt.

Ennek meg is van az eredménye, egy óra, kb. 500-600 kalória elégetését biztosítja. Ha kicsit is szereted az ugráló kötelezést és az aerobicot, akkor a kangoot garantáltan imádni fogod!

Spinracing Kép forrása: skinnymom.com

4/5 Spinracing

A spinracing – mondhatni – a spinning nagytestvére, bár mindkettő kerékpáros aerobic óra. A spinning leginkább az országúti kerékpározásra emlékeztet, zenei aláfestéssel, így inkább az alsótestet, lábakat mozgatja át.

Ezzel szemben a spinracingben az alsó és a felsőtest egyaránt dolgozik, a zene pedig nem csak aláfestés, hanem az edzés alapja.

Ütemére változik a gyakorlatok gyorsaságra, erőssége, a folyamatos tekerés mellett pedig az edző különféle karhajlításokkal, tartásokkal, kormányfogásokkal biztosítja, hogy a felsőtested se maradjon ki az átmozgatásból.

Az ellenállás minden biciklin állítható, ezt egyénileg szabályozhatod, de az edzők is rendszeresen felhasználják a gyakorlatok során.

Ez a módszer az egész testet nagyon alaposan átmozgatja, és ha odateszed magadat, akár 600-800 kalóriát is elégethetsz egy órán.

Gymstick Kép forrása: gymstick-fitness.hu

5/5 Gymstick

A gymstick két gumikötél és egy üvegszálas bot kombinációja, azonban az egyszerűnek tűnő eszközzel kegyetlenül erős gyakorlatokat lehet végezni.

Mindenki egyénileg tudja állítani a gumikötél hosszúságát, így nem csak testre szabhatod az eszközt, hanem a gyakorlatok nehézségét is könnyen állíthatod.

Nagyon jó választás akkor, ha mélyizmokat erősítenél, illetve a törzsed stabilitását, állóképességedet, koordinációdat fejlesztenéd. A gymstick hatékonyságát mi sem mutatja jobban, minthogy népszerű szabadtéri és vízben használható változata is.

Utóbbival leginkább a különféle ízületi betegségek kezelését célozták meg, illetve azokat a személyeket, akiknek valamilyen betegségből eredően korlátolt a mozgási lehetősége.