Futni jó! Így kezdd el és szerettesd meg magaddal a futást

Írta: ,

Túl egyoldalúnak találod a futást? Netán megpróbálkoztál vele, de nem esett olyan jól, ezért hamar abbahagytad? Pedig ez a sport tökéletes kiegészítője lehet más edzéstípusoknak, csak a kezdeti holtponton kell átesni. Íme néhány tipp, hogyan kezdd el, és hogyan tedd rendszeres testmozgássá a futást!

1/5 Felkészültél?

Mielőtt belevágnál a futásba, néhány dolgot nem árt átgondolni.

Először is beszélgess egy edzővel vagy egy futásban járatos ismerősöddel, kérdezd ki, ő hogyan kezdte, milyen edzéstervet javasol stb.

Fontos, hogy mindig reális célokat tűzz ki magad elé – nem kell három hónap után félmaratont futnod, a lényeg, hogy eddz folyamatosan, és még inkább fokozatosan!

De mindenekelőtt szerezz be egy jó futócipőt, ami az ízületeid védelme miatt elengedhetetlen!

2/5 Ne add fel, gyakorolj!

Lesznek olyan periódusok, amikor egyáltalán nem élvezed a futást. Az elején sokszor előfordul a kezdőkkel, hogy ilyenkor azzal a felkiáltással hagyják abba, hogy „Áhh, ez nem nekem való!”

Hagyd, hogy a tested hozzászokjon az új mozgásformához, és mindenképp figyeld a jelzéseit – hogyan változik, hol érzel fájdalmat stb.

Az elején előfordulhatnak mikrosérülések, amiket hosszú, alapos nyújtással megszüntethetsz (illetve meg is előzhetsz), a rossz napokra pedig egy megoldás van: a következő nap!

3/5 Ne csináld egyedül!

Ha szeretsz egyedül edzeni, nem kell rögtön futóbarátokat keresned, az is segíthet a motivációban, ha letöltesz egy futótárs applikációt, ami méri az edzéseidet, a fejlődésed, az átlagodat, miközben biztat és zenét is szolgáltat.

Állíts össze néhány pörgős lejátszási listát, amit kedvednek megfelelően váltogathatsz, így biztosan nem lesz olyan unalmas a futás.

Ha szeretsz másokkal edzeni, álljatok össze többen, ami azért is nagyon jó kezdők esetében, mert húzzátok egymást, és együtt sokkal könnyebben átlendültök a holtpontokon!

4/5 Fuss változatosan!

Több módszer is van arra, hogyan tedd izgalmassá és változatossá a futást.

Egyrészt nem kell mindig ragaszkodnod a kijelölt futónapjaidhoz (bár az elején segíthet egy ilyen rutin), és váltogasd azt is, hogy reggel vagy este futsz!

Variáld az útvonalat is, fedezz fel új helyeket, illetve fuss különböző tempókban egy edzésen belül – a sprintek növelik a tüdőkapacitásod és az izmaidnak is jót tesznek!

Élvezd! Kép forrása: boggy22/depositphotos.com

5/5 Élvezd!

Hidd el, ez nem olyan lehetetlen feladat, mint amilyennek elsőre tűnik!

Fontos az is, hogyan állsz neki az aznapi edzésnek – ha már reggeltől hangolódsz rá, akkor sokkal jobban fog esni.

Ha ott még nem tartasz, hogy magát a futást várd, gondolj arra, utána milyen jó érzés lesz, hogy megcsináltad, felszabadítottál sok-sok endorfint a testedben, és még a fejedet is ki tudtad szellőztetni egy kicsit!