Jóga a pózokon túl, avagy a jóga 10 köre – 3. rész: tisztítógyakorlatok

Téklesz Rita
Írta: ,
Jóga a pózokon túl, avagy a jóga 10 köre – 3. rész: tisztítógyakorlatok

Kép forrása: unsplash.com

A jóga nagyon divatos már nálunk is, a fővárosban szinte minden kerületben találni stúdiót (többet is), és ez alapvetően egy pozitív dolog. A legtöbb csoportos órán azonban csak a jóga egy apró szeletével találkozhatnak a vendégek, a testtartások gyakorlásával, ami csupán az első lépés ezen a fantasztikus úton. A jóga rendszere igen összetett, és ebben a cikksorozatban igyekszem bemutatni minden ágát, ha a pózokon túl is érdekel ez a csodálatos keleti hagyomány. A harmadik rész a tisztítógyakorlatokról szól.

Az előző két részben az ászanákkal (testtartások), valamint a pránájámával (légzőgyakorlatok) foglalkoztunk, a jógához azonban tisztítógyakorlatok is tartoznak, amelyek fizikai és energetikai szinten hivatottak megtisztítani a testet. Indiában ezeket a gyakorlatokat rendszeresen alkalmazzák, itthon azonban nem olyan népszerűek, hiszen egyik-másik elég drasztikusnak tűnhet első ránézésre.

A jógik úgy tartják, hogy a test megtisztítása hozzájárul az elme tisztaságához is. Tulajdonképpen már maga az, hogy jógapózokat csinálunk és egyenletesen lélegzünk, tisztítja testünket. Emellett azonban vannak speciális gyakorlatok, amelyek az olyan lerakódásokat távolítják el a szervezetünkből, amelyeket máshogyan nem tudnánk – lényegében a természetes méregtelenítő folyamatokat segítik elő.

Fontos, hogy a legtöbbet csak tapasztalt oktató segítségével kezdjük el gyakorolni, egyedül otthon ne próbálkozzunk velük.

A néti az orrjáratok tisztítását szolgálja úgy, hogy egy csésze langyos vízben fél teáskanál tengeri sót oldunk fel, és egy kancsóból beleöntjük a jobb orrnyílásba a fejünket bedöntve. Így a víz a bal orrlyukon fog kifolyni, és ezzel minden szennyeződéstől megtisztítja az orrüregeket. Asztma és allergia ellen állítólag nagyon hatásos.

A dhauti a gyomor tisztítása, és ez például már elég ijesztőnek tűnhet a laikus számára. Ehhez ugyanis egy 5 méteres, tengeri sós vízbe áztatott gézt kell lenyelni, majd kihúzni a szánkon keresztül. Ez állítólag remekül kipucolja a nyelőcsövet és a gyomorfalat minden felesleges váladéktól és lerakódástól. Először csak 30 cm lenyelésével ajánlott kezdeni, majd fokozatosan növelni a mennyiséget. Na, ezt tényleg csak képzett oktatóval szabad kipróbálni.