Jóga otthon? Hogyan és hol alakítsd ki hozzá a helyet?

Írta: ,

Szeretsz jógázni? Választhatsz számtalan jógaterem órái közül, de persze, ha inkább egyedül szeretnél gyakorolni, akkor otthon is kialakíthatsz egy szuper jógasarkot a lakásodban. Mi kell hozzá, hol helyezd el és hogyan tedd barátságossá és praktikussá? Ha vidám és hívogató környezetben edzel, az eredmény sokkal jobb lesz, így megéri elkezdeni! Lássuk, hogyan fogj neki!

A megfelelő tér kiválasztása Kép forrása: organicdailypost.com

1/5 A megfelelő tér kiválasztása

Jógához a legjobb, ha tágas, világos tered van, ahol senki nem zavarhat.

Mivel a jógához fontos a csend, hogy teljesen át tudd adni magad a gyakorlatoknak, majd az edzés után a relaxációnak, próbálj meg olyan helyet választani, ahol se kintről nem szűrődik be túl nagy zaj, de mások sem zavarnak meg edzés közben.

Ha nem túl kicsi a hálószobád, akkor talán ez a legjobb helyszín erre, hiszen ez egy olyan privát tér, ahol jó esetben általában egyedül lehetsz.

Tipp: Ha van teraszod vagy kerted, akkor még jobb, ha a jó időben kint alakítod ki a jógázáshoz tökéletes teret, hiszen a friss levegő és a napfény megduplázza az edzés hatékonyságát.

Mobil megoldás Kép forrása: thedesignfiles.net

2/5 Mobil megoldás

Jó, ha tudsz olyan helyet találni a lakásban, ahol mindig elfér a jógafelszerelésed, és reggel, felkelés után elég csak kitenni a jógaszőnyeget, és már kezdheted is a napüdvözleteket.

Sajnos ez nem mindenhol kivitelezhető, hiszen, ha kicsi a lakásod vagy meg kell osztanod valakivel, akkor alkalmazkodnod kell.

Ilyenkor az is jó megoldás, ha egy mobil jóga teret alakítasz ki magadnak.

Legyen ez egy olyan sarok, ahová besüt a nap, ahol elég arrébb tolni egy asztalt vagy egy fotelt, de nem kell átrendezni az egész lakást ahhoz, hogy elférj. Ez ugyanis egy plusz kifogás lesz minden reggel, amikor azon töprengsz, hogy jógázz-e vagy sem. Minél egyszerűbb és kézenfekvőbb, annál jobb!

Mire lesz még szükséged? Kép forrása: shop.lululemon.com

3/5 Mire lesz még szükséged?

Ami mindenképp kelleni fog a gyakorláshoz, az egy szuper jógamatrac. Nem könnyű megtalálni a tökéletes darabot, ezért érdemes többfélét is kipróbálni és végül azt kiválasztani, ami a legjobban bevált.

Ezen kívül jó, ha van egy vékony törölköződ, amit a matracra tehetsz. Ez felszívja a nedvességet és csúszkálni sem fogsz a matracon a gyakorlatok közben, relaxációnál pedig akár be is takarózhatsz vele, hogy meg ne fázz.

Ha gyakran jógázol, akkor beszerezhetsz egy jógatéglát és egy szíjat is, amivel számos gyakorlatot megkönnyíthetsz vagy változatosabbá varázsolhatsz.

Tipp: Ha még nem vagy túl rutinos a gyakorlatokban, akkor magad elé tehetsz egy laptopot is, amitől Youtube órákat vetíthetsz magad elé.

 

Fények és hangok Kép forrása: befairbefunky.tumblr.com

4/5 Fények és hangok

Akár kint vagy a szabadban, akár bent szoktál jógázni, fontos, hogy megfelelő fény legyen és az is segít, ha beraksz valami relaxációs zenét.

Nem kell, hogy mindig altató dallamok szóljanak, néha felpörgetheted magad egy kicsit dinamikusabb, ritmusosabb számokkal is, de erre érdemes egy külön playlistet készíteni – egyet reggelre és estére, hogy a hangulatod szerint változtathasd.

Ha visszatérünk a fényekre, bármilyen lámpás, lampion vagy gyertya, esetleg hangulatfény jó lehet – a lényeg az, hogy te jól érezd magad benne.

Tipp: A barátságos és hívogató környezethez elengedhetetlenek a meleg hangulatfények, így ha még nem szereztél be néhányat, akkor hajrá!

5/5 Dekoráció

A fényeken és a megfelelő zenén kívül kerülhet a jógasarokba egy Buddha szobor, néhány növény vagy bármilyen keleties és természetközeli díszítés, amitől otthonosabb és meghittebb lesz a tér.

Ha mobil jóga térről beszélünk, akkor a legjobb, ha kinevezel egy jógadobozt, amiben mindent összegyűjthetsz, amire szükséged lehet, és mielőtt jógázol, csak ezt kell elővenned és kipakolnod.

Ebben lehet egy hordozható hangfal, mécsesek, aromaterápiás gyertyák, illetve a jógához szükséged eszközeid. Ha minden egy helyen van, nem lesz többé kifogás a reggeli gyakorlás ellen!