A jóga 10 köre – 8. rész: mudrák

Téklesz Rita
Írta: ,
A jóga 10 köre – 8. rész: mudrák

Kép forrása: unsplash.com

A jóga nagyon divatos már nálunk is, a fővárosban szinte minden kerületben találni stúdiót (többet is), és ez alapvetően egy pozitív dolog. A legtöbb csoportos órán azonban csak a jóga egy apró szeletével találkozhatnak a vendégek, a testtartások gyakorlásával, ami csupán az első lépés ezen a fantasztikus úton. A jóga rendszere igen összetett, és ebben a cikksorozatban igyekszem bemutatni minden ágát, ha a pózokon túl is érdekel ez a csodálatos keleti hagyomány. A nyolcadik rész a mudrákról szól.

A szanszkrit mudrá szó jelentése pecsét, zár – olyan szimbolikus test- és kéztartásokat jelöl, amelyek segítenek elmélyíteni a meditációt, de számtalan pozitív hatással vannak mind a fizikai, mind az úgynevezett energetikai testünkre.

Rendszeres gyakorlásukkal az öngyógyító folyamatok is beindíthatók, sőt, különböző egészségügyi problémákra külön mudrák léteznek.

Tulajdonképpen az imádkozó kéztartás is egy mudrá, a hindu hagyományban egyrészt az üdvözlést szolgálja, másrészt a két agyfélteke működését, illetve a kétpólusú energiákat is harmonizálja.

Biztosan te is láttál már fotókat meditáló szerzetesekről, vagy egyszerűen csak egy törökülésben ülő nőről, akinek a keze a térdein pihen, a tenyereivel felfelé, a mutató- és a hüvelykujjait összeérintve (lásd a lenti képen). Ez az egyik legismertebb kéztartás, a csin mudrá – a két ujj összezárásával egy olyan kör jön létre, amely által az energia (ami egyébként szétszóródna) visszafordul a testünkbe.

A jóga 10 köre – 8. rész: mudrákKép forrása: gregorylee/Depositphotos

A tenyereken és az ujjakon egyébként rengeteg idegvégződés található, amelyek energiát árasztanak, ezért a különböző pontok nyomása különbözőképp hat a testre, és persze az elmére is. Ám nem csupán kézmudrák vannak – a fej, a szemek, és az egész test különböző mozgatása, tartása is lehet mudrá, sőt vannak úgynevezett gáti mudrák, amelyek a nemi szervek körüli izmokhoz kapcsolódnak.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján