Egy méltatlanul hanyagolt edzőeszköz: ilyen szuper hatásai vannak az ugrókötelezésnek

Horváth Petra
Írta: ,

Júniustól hivatalosan is beköszöntött a nyári időszak és már az első kánikulák is megérkeztek, így bizony a felesleges kilókkal folytatott harc egyre sürgetőbbé válik. Persze csodamódszerek nem léteznek, amik pár nap alatt bombaformába hoznak minket, de kellő kitartással bármi elérhető!

Most egy olyan edzőeszköz jótékony tulajdonságait szeretném bemutatni, mely méltatlanul van elhanyagolt státuszban. Az ugrókötél gyerekkorunk egyik meghatározó játéka, felnőttként pedig a formás popsi és combok védjegye. Már napi negyed óra ugrókötelezés látványos eredménnyel jár, aki pedig komplett edzéstervet épít rá, és hetente legalább egy alkalommal edz vele egy órát, rövid időn belül tapasztalni fogja az ugrókötélben rejlő lehetőségeket.

1. Az egyik legjobb kardióedzés

Az ugrókötelezés nem csak a lábakat és a popsit formálja, de átmozgatja az egész testet, erősíti a karizmokat, és a has környéki zsírpárnák eltüntetésében is kiemelt segítséget nyújt. Intenzitásának köszönhetően kiváló kardióedzési forma. Mindez nem lenne elég, szinte bárhol alkalmazható – bár alacsony csillár közelében nem érdemes vele kísérletezni –, és az egyik legolcsóbb edzőeszköz mind közül.

2. Rengeteg kalória égethető a segítségével!

Szinte hihetetlen, de egy óra ugrókötelezéssel akár 1300 kcal égethető el! Persze az ekkora intenzitás nagyon megterhelő a szervezet számára, így kezdőként semmiképpen sem ajánlott az egy óra ugrókötelezés! Fő a mérsékletesség.

Eleinte érdemes 10-15 perccel kezdeni, majd hetente emelni az etapot 5-10 percekkel. Ebben az ütemben nagyjából 1 hónap alatt már látványos eredményt érhetünk el, ehhez azonban minden nap érdemes időt szánni az edzésre.

3. Remekül beilleszthető bármilyen edzéstervbe

Egy méltatlanul hanyagolt edzőeszköz: ilyen szuper hatásai vannak az ugrókötelezésnek

Ha még „gyorsabb” és látványosabb eredményt szeretnénk elérni, érdemes más edzési formákkal is kiegészíteni az ugrókötelezést. Többféle formában is kivitelezhetjük ezt. Az ugrókötelezést beiktathatjuk bemelegítés gyanánt más intervall- vagy súlyzós edzés elé, de akár a feladatokkal is elvegyíthetjük! Erre remek példákat mutat be például az internet egyik közkedvelt fitnesz guruja, Sweat Kayla. 

Ő az ugrókötelet nem csak az eredeti rendeltetése szerint alkalmazza, hanem más funkciókat is rendel hozzá, mint ha gumiszalag vagy választóvonal lenne. Érdemes nála is, és a Youtube-on is körbe lesni ugróköteles edzésekért!

4. A tökéletes alternatíva azoknak, akik utálnak futni

Személy szerint a futás nem a legkedveltebb mozgásformám, így amikor csak tehetem, az ugrókötelezést választom helyette. Sokkal intenzívebb mozgásforma, így rövidebb időn belül égethető el vele annyi kalória, mint a futással. Ezt úgy kell elképzelni, hogy negyed óra ugrókötelezéssel nagyjából félórányi közepesen intenzív futásnak megfelelő kalóriát éget a szervezet. 

Az ugrókötelezés nem ajánlott mindenkinek. Bizonyos túlsúly felett, illetve ízületi gyulladások esetén eleinte érdemes sétával, lassú kocogással belevágni az edzésekbe.


Ha azonban egészségesek az ízületek és a porcok sincsenek elkopva, és a futás nem az erősséged, akkor mindenképpen próbáld ki az ugrókötelezést!

5. Kiváló állóképességet ad

Nem véletlen, hogy az ugrókötelezés még ma is szerves része a legtöbb küzdősport edzésnek! Nem csak kardió edzésnek kiváló, de remekül fejleszthető vele az állóképesség is, így, ha beiktatjuk az ugrókötelezést a mindennapi edzéseinkbe, a többi területen is sokkal jobban fogunk teljesíteni. 

Az ugrókötelezés alapesetben saját testsúlyos edzésnek számít, de nehezítésnek alkalmazhatunk csuklóra vagy bokára erősíthető súlyokat is, így még intenzívebb hatást érhetünk el. Azonban 1-2 kg-os súlyoknál ne válasszunk nagyobbat, főként eleinte!

Képek forrása: SashaKhalabuzar/Depositphotos.comVadymvdrobot/Depositphotos.com

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!