Friss levegő és mozgás, avagy az oxigén mint létfeltételünk

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Friss levegő és mozgás, avagy az oxigén mint létfeltételünk

Friss levegő és mozgás nélkül meghalnánk. Létünk fenntartásához ezeket a feltételeket biztosítanunk kell magunknak. A levegő összetétele tökéletesen megfelel az emberek, állatok és növények számára. Ahhoz, hogy a tüdőnk azonnal felhasználhassa az oxigént, szükséges a levegőben lévő vízpára. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen szerepet játszik még életünkben az oxigén. 

Oxigén és nitrogén

Szervezetünk a tüdőn keresztül fogadja be az életadó levegőt. Szilárd táplálék és folyadék nélkül néhány napig elélhetünk, de levegő hiányában pár percen belül meghalunk.

A levegő gázok keveréke, elsősorban nitrogént és oxigént tartalmaz. Az élet mindennél jobban függ az oxigénellátástól. A nitrogén szerencsére hígítja az oxigént, mivel egy tisztán oxigénből álló légkörben túlzottan aktívak és nagyon rövid életűek lennénk.

A légkörben lévő jóval nagyobb arányú oxigén hosszabb ideig történő belégzése olyan zavarokat okoz az anyagcserénkben, amelyek halált okoznak. 

 

Evés és mozgás

A tüdőn áthaladó vér felfrissül: friss oxigénnel telítődik, élénkpiros színűvé válik, és eljut a test minden részébe.

Az emésztés közben felszabaduló szén-dioxid mennyisége a vérben jelentősen csökken az olyan termékek használatával, mint a stimuláló ételek, a cukor, az állati eredetű táplálékok.

Azonban a kitartó testmozgás akár a megszokott mennyiség hatszorosára is növelheti a szén-dioxid eltávolítását.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!