Fittség helyett betegség? Ezekre figyelj, ha hűvös időben futsz

Írta: ,

Sokan állnak úgy a futáshoz, hogy majd akkor vágnak bele, ha már nem lesz kánikula. Pechünkre idén az ősz szinte berobbant a melegebb napok után, és kellően lehűlt az idő, ami rizikóssá teszi a sportolást a szabadban, hiszen, ha nem ügyelünk pár tényezőre, akkor az egészség és fittség helyett inkább a betegség talál meg minket. Most összegyűjtöttem pár tanácsot azoknak, akik mégis a hűvös, szeles vagy esős időben szeretnének a szabadban futni.

Ügyelj a rétegezésre!

Futás közben az ember hőtermelése megnövekszik, így könnyedén úgy érezhetjük, melegünk van, és levesszük a felsőbb rétegeket, vagy már úgy indulunk neki, hogy fel sem öltözünk megfelelően. Ha futás közben zavarónak érezzük a széldzsekit vagy a pulóvert, érdemes a derekunkra kötni, így védve a hátunkat, és az edzést követően azonnal felvenni! Kimelegedve ugyanis sokkal könnyebben megfázhatsz! Minél jobban hűl a levegő, annál jobban szükséges rétegezni, amiben az erre speciálisan kialakított sportruhák sokat segíthetnek!

Tipp: Ne a tapasztalt futókról vegyél példát öltözködés területén, ugyanis nem ritka, hogy egy edzett személy még télen is csupán egy futónadrágba és pulóverbe végzi az edzést. Az ő szervezetük sokkal ellenállóbb, és már kitapasztalták azt, hogy számukra mi az ideális öltözék. Kérd inkább egy sportruházati eladó tanácsát, vagy kutakodj az interneten tippek után!

Fokozatosság!

Ez a pont nem csak a futásra és a hűvös időre igaz! Ha most kezdesz bele egy edzésformába, mindenképpen ügyelj a fokozatosságra. Ősszel a szervezet vitaminhiánnyal küzd, amit megfelelően pótolni kell, viszont addig is sérülékenyebb az átlagosnál. Ha túlhajszolod, mert úgy érzed, te bármire képes vagy, könnyedén áteshetsz a ló túloldalára, és az ágyban köthetsz ki, megbetegedve! Tapasztald ki a futás technikáját, és a határaidat. Ne úgy fuss, hogy kapkodva veszed a levegőt, és az etap végére majd összeesel!

Tipp: Tűzz ki mindig egy elérni kívánt célt, és annak a felét teljesítsd első alkalomra, majd fokozatosan felfele. Például, ha szeretnél lefutni 3 km-t, akkor első alkalomra hajts a 1,5-re, majd a 1,7-re és így tovább. Ha elérted a 3-at, jöhet a 6-km célnak!