Félúton az első 5 km lefutása felé

Zabolai Margit
Írta: ,

Sosem szerettem futni. Ami azt illeti, egyáltalán semmiféle sportot sem szerettem sosem, főleg azért, mert béna voltam bennük, és az iskolai testnevelésórákon semmi más élményem nem volt a kudarcon és a megalázottság érzésén kívül.

Az elhatározás Kép forrása: cajaroli/instagram.com

Felnőtt fejjel azért igyekeztem ezt-azt elkövetni azért, hogy kárpótoljam a testem az irodai munkáért, de a napi néhány perc jógánál messzebb nem igazán merészkedtem.

Mióta a Városliget közelébe költöztünk, szinte minden este kint voltunk, és hosszú sétákat tettünk a fák alatt, ami nekem bőven elegendő is volt testmozgás gyanánt.

Aztán jött a tél, a korai sötétedés, meg a hideg, és az orrunkat sem dugtuk ki, ha nem volt muszáj.

Mikor zsinórban a második hétvégét töltöttük úgy, hogy csak az ágy, meg a kanapé között ingáztunk, és néha beszélgettünk arról, hogy kellene csinálni valamit, akkor döntöttem el, hogy ebből elég volt.

Mi mostantól futni fogunk. Szerencsére a barátom is partner volt a dologban, bár eleinte kételkedve nézett rám, de amikor másnap este már a sportáruházban találkoztunk, kezdte elhinni, hogy most komolyan ez lesz.

Az előkészületek Kép forrása: getfit-befit.tumblr.com

A futásban az a jó, hogy nem kell hozzá különösen sok minden, de egy jó cipőt tényleg nem árt beszerezni. Szerencsére nagyobb áruházakban ezt ma már pár ezer forintért is meg lehet tenni.

Az időjárásra való tekintettel mi néhány thermo ruhaneműt is beszereztünk, de ezt sem vittük túlzásba, és a gyakorlat azt mutatta, hogy valóban nem kell nyolc réteg ruha, mozgás közben úgysem fázik az ember.

A következő lépés egy jó edzésterv megtalálása volt, és némi keresgélés után mi ezt választottuk: lehet, hogy 5 km-t lefutni sokak szerint smafu, de nekünk a legelején ez is hihetetlennek tűnt, plusz biztos voltam benne, hogy szükségem lesz valamire, amihez tarthatom magam, különben a harmadik edzés után ráunok az egészre, illetve elkezdem elodázni a soha el nem érkező következő alkalmat.