Egy mindenkiért, mindenki egyért! 4 érv a csapatsportok mellett

Katus Attila
Írta: ,

Nem mindig tudod magad rávenni arra, hogy egyedül kocogj, vagy hogy magányosan nézz le az uszodába? Akkor valószínűleg csapatsportot kellene keresned, el is árulom, miért!

Egy csapat tagjaként küzdeni a célért

Fontos, hogy az intenzív sport minden életkorban az egészséges életmód része legyen.

A fizikai aktivitás ráadásul sok szempontból javítja az életminőséget: egyrészt a szervezet edzettségét alapozza meg, másrészt a lélek kiegyensúlyozottságához, valamint a személyiséged fejlődéséhez is hozzájárul.

Ebben az esetben nem egyedül te vagy felelős a végeredményért, hanem a csapattal összefogva, közös munkával éred el azt.

Mit szólnál például a röplabdához, a kézilabdához, a kosárlabdához?

Szerepet játszik a személyiségfejlődésben

A csapatsportok alapja a játékosok együttes munkálkodása, amely igen komoly közösségformáló erő.

Mivel azonban önálló személyek, egyéniségek vesznek részt benne, a közös célért küzdő sportolók ugyanakkor magukra is vannak utalva a pályán.

Egyrészt tehát meg kell felelniük önmaguknak, ki kell hozniuk magukból a maximumot, másrészt figyelniük kell a társaikra, állandóan keresve a csapat számára legelőnyösebb megoldásokat.

A csapatjátékok nemcsak a motoros képességeket fejlesztik, hanem az erőnlétet, az állóképességet és a gyorsaságot is, ráadásul a személyiség formálódásában szintén jelentős szerepet játszanak.

A több emberrel való együttes munka során ugyanis szükség van a társas erényekre, értékekre, amelyek nélkül a közös célt nem lehet elérni.