Egy mindenkiért, mindenki egyért! 4 érv a csapatsportok mellett

Írta: ,

Nem mindig tudod magad rávenni arra, hogy egyedül kocogj, vagy hogy magányosan nézz le az uszodába? Akkor valószínűleg csapatsportot kellene keresned, el is árulom, miért!

Egy csapat tagjaként küzdeni a célért

1/5 Egy csapat tagjaként küzdeni a célért

Fontos, hogy az intenzív sport minden életkorban az egészséges életmód része legyen.

A fizikai aktivitás ráadásul sok szempontból javítja az életminőséget: egyrészt a szervezet edzettségét alapozza meg, másrészt a lélek kiegyensúlyozottságához, valamint a személyiséged fejlődéséhez is hozzájárul.

Ebben az esetben nem egyedül te vagy felelős a végeredményért, hanem a csapattal összefogva, közös munkával éred el azt.

Mit szólnál például a röplabdához, a kézilabdához, a kosárlabdához?

Szerepet játszik a személyiségfejlődésben

2/5 Szerepet játszik a személyiségfejlődésben

A csapatsportok alapja a játékosok együttes munkálkodása, amely igen komoly közösségformáló erő.

Mivel azonban önálló személyek, egyéniségek vesznek részt benne, a közös célért küzdő sportolók ugyanakkor magukra is vannak utalva a pályán.

Egyrészt tehát meg kell felelniük önmaguknak, ki kell hozniuk magukból a maximumot, másrészt figyelniük kell a társaikra, állandóan keresve a csapat számára legelőnyösebb megoldásokat.

A csapatjátékok nemcsak a motoros képességeket fejlesztik, hanem az erőnlétet, az állóképességet és a gyorsaságot is, ráadásul a személyiség formálódásában szintén jelentős szerepet játszanak.

A több emberrel való együttes munka során ugyanis szükség van a társas erényekre, értékekre, amelyek nélkül a közös célt nem lehet elérni.

A valahová, valakikhez tartozás érzése

3/5 A valahová, valakikhez tartozás érzése

A csapatsportoknak az említett személyiségfejlesztő és élettani hatásaik mellett gyakorlati jelentőségük is van.

Megtanulhatod kezelni a különböző stresszhelyzeteket, alkalmazkodni tudsz hozzájuk, valamint gyorsabban képes leszel kiválasztani a legjobb utat az adott szituáció megoldására.

Az edzések során a figyelem megosztását ugyancsak gyakorolod, hiszen egyszerre kell ügyelni az edző instrukcióira, a játékhelyzetre, a játékostársakra, a bíró jeleire.

Ezen sportok közben elsajátítható a fegyelem, valamint a lemondás, és kevésbé jelent majd problémát a kudarcok és a sikerek kezelése.

A csapat érdekeit szem előtt tartva

4/5 A csapat érdekeit szem előtt tartva

Tudni kell, és el is kell fogadni, hogy kinek hol van a helye a csapaton belül. Soha nem szabad vitába szállnod az edzővel, minden esetben tisztelned kellene az instrukcióit, és nemcsak azért, mert ő tapasztaltabb e téren, hanem ezzel mutatod ki, hogy mennyire vagy csapatjátékos.

Az igazi csapatjátékos példamutató, a hibáit felvállalja, és soha nem hárítja másokra a felelősséget. Vitás helyzetekben képes mérlegelni, mindvégig a csapat érdekeit tartva szem előtt. A valódi sportember tisztában van a saját határaival, mind a pályán, mind pedig az élet egyéb területein. A pályán alapvető követelmény, hogy mindenki becsületesen és a többiek iránti tisztelet érzésével játsszon, és ennek megfelelően kezeljék a problémás szituációkat.

A fent említett erények külön-külön is fontos szerepet játszanak az ember életében, de egymás nélkül nehezen értelmezhetők. Kiegészítik egymást, együttesen pedig segítenek megtalálni a helyes utat céljaid eléréséhez, kitágítják a perspektívádat, valamint tudat alatt újabb erények formálódását ösztönzik, egy tartalmasabb életfilozófia kialakulása révén.

Egy kis segítség

5/5 Egy kis segítség

Ha még többet szeretnél olvasni a sportolásról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemben még több fontos infót és hasznos tanácsot olvashatsz!