Egy centit összemennek és hat litert izzadnak – ez történik a maratoni futókkal

Sándor Alexandra
Írta: ,

A több mint 42 kilométeres távot két óra alatt teszik meg a leggyorsabb lábú férfiak, a nők ideje pedig ettől 30 perccel elmarad. A Daily Mail által megkérdezett szakértők az április végi londoni maraton kapcsán elárulták, mi történik azzal, aki ilyen gyorsan fut és ilyen sokat.

Fel lehet rá készülni

Még mielőtt belevágnánk a közepébe, fontos tisztázni, hogy a maratoni futásra, illetve a másfajta, de ugyancsak szélsőséges terheléssel járó mozgásra igenis fel lehet készülni.

Ez azonban csakis fokozatosan és a megfelelő körülmények között képzelhető el.

A tréning előtt célszerű elmenni egy általános sportorvosi kivizsgálásra, melynek során kiderül, miként teljesít a szervezet mozgás közben.


Tudtad? 7 hiba az edzésnél, amiről nem is sejted, hogy elköveted


A felkészülés időtartama és módja természetesen egyéni adottságoktól is függ, ám általánosságban elmondható, hogy több évnyi munka eredménye, mire valaki szintidőre le tudja futni a maratont.

Ilyen típusú sporttevékenység idején egyes szervek működése lelassul, hiszen főleg a legfontosabbakhoz csoportosítja az erőforrásokat a szervezet: a szívhez, az agyhoz és az izmokhoz jelen esetben.

Csökken a testmagasság

A maratoni futók átlagosan egy centiméterrel alacsonyabban érnek célba, mint ahogy elkezdték a versenyt.

A furcsa – elsőre talán hihetetlen – összefüggés annak az egyszerű törvényszerűségnek tudható be, hogy a csigolyalemezek ilyen extrém terhelés hatására közelebb préselődnek.

A birt Swansea Egyetem munkatársai azonban hozzátették, hogy a különbség egy napon belül kiegyenlítődik, mert magától helyreáll a gerincoszlop rendje.

Ezért nem hallottunk még egy hosszútávfutóról sem, aki gyermek méretűként zárta volna a pályafutását.