Edzés és alkohol? Így férnek meg egymás mellett

Írta: ,

Mindenki szeretne jól kinézni, de az élethez hozzátartozik az is, hogy néhanapján (nyáron talán picit gyakrabban) alkoholt is fogyasztunk – egy kis kerti parti, egy kis fesztivál stb. Ha azonban mégsem szeretnéd egy jól sikerült hétvégével tönkretenni az egész eddigi munkádat, ezeket a szabályokat mindenképp tartsd be az alkoholfogyasztásnál!

Mi a baj az alkoholfogyasztással? Kép forrása: food52.com

1/5 Mi a baj az alkoholfogyasztással?

Ha edzel, és tényleg komolyan gondolod az egészséges életmódot, valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy az alkohol csakis üres kalóriákat tartalmaz – ez azt jelenti, hogy a szervezeted nem hasznosít belőle semmit, csak megugrik tőle a kalóriabeviteled.

Ráadásul kicsit spiccesen az ember hajlamosabb az „á mindegy” hangulatba kerülni, és éhesen felfalni egy fél gyorséttermet, hogy aztán másnaposan megint csak üres kalóriákat kívánjon.

Alkohol, étel, víz Kép forrása: classygirlswearpearls.com

2/5 Alkohol, étel, víz

Ez a szentháromság az egész dolog kulcsa.

Ha okosan akarsz inni, nehogy a nehezen elért kerek popsi elveszítse formáját, akkor mindhármat bele kell kalkulálnod a bulizós estékbe, méghozzá úgy, hogy mindegyikből a megfelelő minőségűt viszed be.

Hogy ez mit jelent? Alkoholból törekedj az alacsony kalóriatartalmú száraz borokra vagy vodkára, ételből a teljes kiőrlésű szénhidrátokra és telítetlen zsírokra, vízből pedig minél több elfogyasztására. Ha ugyanis háromból kettőt nem viszel be a szervezetedbe, nagyon rosszul járhatsz.

Alkohol plusz étel, víz nélkül Kép forrása: stylemepretty.com

3/5 Alkohol plusz étel, víz nélkül

Ha csak (alkoholt) iszol és eszel, annak nem lesz jó vége – ilyenkor ugyanis az étel nagyjából eltelít, magasan tartja az energiaszintedet, viszont ennek az is a következménye, hogy sokkal többet tudsz inni, mivel kevésbé, illetve lassabban vág fejbe az alkohol.

Ráadásul, ha nem iszol elég vizet, nagyon dehidratált leszel, másnap pedig rád köszönt a világ legrosszabb másnapja, amikor megint csak a gyorskaját kívánod majd.

Alkohol plusz víz, étel nélkül Kép forrása: bloglovin.com

4/5 Alkohol plusz víz, étel nélkül

Nem nehéz kikövetkeztetni: ha éhgyomorra iszol, nagy a valószínűsége, hogy szintén valamelyik éjjel-nappali burgerezőben kötsz ki hajnali négykor, egyszerű szénhidrátot és telített zsírsavakat majszolva.

Valószínűleg, ha elég vizet iszol, de nem eszel, nem leszel annyira másnapos, viszont energikus sem, mivel nem vittél be energiát adó ételt előző este.

Így hiába vagy viszonylag jól, nem tudsz majd elmenni edzeni, és könnyen lehet, hogy ugyanúgy a gyorskaját kívánod majd, mint az előző esetben, még másnap is.

A megfelelő mennyiség Kép forrása: tumblr, lmvx

5/5 A megfelelő mennyiség

Ezért kell mindhárom összetevőből megfelelő mennyiséget fogyasztani: ha alkoholt iszol, egyél mellette valami egészségeset is, és igyál nagyon sok vizet hozzá. Az étel legyen magas szénhidráttartalmú és egészséges zsírokkal teli – ha egy almát majszolgatsz egész este salátával, akkor ugyanazt éred el vele, mintha nem ennél semmit, mert nem szívja fel az alkoholt.

Minden pohár alkohol után igyál meg egy nagy pohár vizet is, mert az alkohol elvonja a szervezetedtől a folyadékot, így minél többel kell pótolnod, hogy visszaálljon a rendes állapot. Ha ezeket a tanácsokat követed, úgy bulizhatsz, hogy a legkevesebbet ártasz vele annak az alaknak, amiért a hét többi napján keményen dolgozol.