6 dolog, amit TILOS edzés előtt csinálnod

Írta: ,

Úgy tűnhet, ha belevágsz az edzésbe, kismillió szabályt kell betartanod. Csináld ezt, ne csináld azt, kerülj el bizonyos mozdulatokat, de közben ne feledkezz meg az alapfeladatokról – ez egyszerre akár túl sok is lehet, és még a kedvedet is elveheti az edzéstől. Most segítünk egy kicsit kiigazodni ezeken a szabályokon, és megmutatjuk, mi az, amit semmiképp sem szabad csinálnod edzés előtt!

Ne aludj előtte sokat Kép forrása: stylight.de

1/6 Ne aludj előtte sokat

Az alvás önmagában még nem biztos, hogy negatív hatással van az edzésedre – de valójában minden a részleteken múlik. Ha gyorsan szundizol egyet kondizás előtt (kb. 20-30 percet), akkor sokkal frissebbnek érezheted magad mozgás közben.

Ha viszont ennél hosszabb időt töltesz párnák között, letargikussá válhatsz, és a tested megreked ebben a nehézkes, lomhább állapotban.

Úgyhogy ha legközelebb kedved támadna aludni egy kicsit edzés előtt, tedd fel magadnak a kérdést: fel tudsz majd kelni 20-30 perc után? Ha a válaszod nem, inkább told el a szundit néhány órával.

Ne igyál egyszerre sok vizet Kép forrása: blondandcurly.blogspot.hu

2/6 Ne igyál egyszerre sok vizet

Nemsokára indulsz edzeni, és hirtelen eszedbe jut; ma még szinte nem is ittál semmit, úgyhogy a hátralévő időben megpróbálod minél gyorsabban behozni a lemaradást. Mindannyian jártunk már így, azonban ha túl sokat iszol, az rosszul is elsülhet.

A veséid egy óra alatt maximum 1 liter folyadékot képesek feldolgozni, így ha ennél többet iszol meg rövid idő alatt, akár az úgynevezett hyponatraemia közelébe kerülhetsz. Ebben az állapotban a véred hígabbá válik, és a benne található nátrium ionok száma jelentősen lecsökken. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az izmaid elgyengülnek, könnyebben begörcsölnek, és az energiaszinted is alacsonyabb lesz.

Persze ettől még inni szabad, csak figyelj arra, hogy ne egyszerre akard bepótolni a napi kimaradást.

Ne kardiózz sokat edzés előtt Kép forrása: fitnessapparelexpress.com

3/6 Ne kardiózz sokat edzés előtt

Te is minden kondizást kardióval kezdesz? Ez addig rendben is van, amíg nem súlyzós edzést terveztél be – ilyenkor ugyanis azt javasolják, hogy próbáld meg a végére hagyni a dolgot.

A súlyzós edzés lényege ugyanis épp az, hogy építsd az izmaidat, és egyúttal meg is erősítsd a már meglévőket.

Ha viszont kardióval az elején elkezded kifárasztani őket, csökken a teherbíró képességed is.

Ne egyél túl sokat Kép forrása: thepioneerwoman.com

4/6 Ne egyél túl sokat

Nemcsak a vízzel kell óvatosan bánni edzés előtt; fitnesz szakértők szerint az evéssel is hasonló a helyzet.

Ne közvetlenül ebéd után indulj el a konditerembe, a szervezeted ugyanis ilyenkor arra fókuszál, hogy képes legyen megemészteni az ételeket.

Megzavarni ezt a folyamatot erős fizikai stresszel nem csak ahhoz vezet, hogy megfájdul a gyomrod, de az edzést is kevésbé fogod bírni.

Felejtsd el a fájdalomcsillapítót Kép forrása: creccord1.tumblr.com

5/6 Felejtsd el a fájdalomcsillapítót

Előfordult már veled, hogy előre bevettél egy fájdalomcsillapítót, hogy edzés közben megelőzd a görcsöket vagy bármiféle kellemetlen érzést?

Nos, lehet, hogy az amatőr sportban ez a gyakorlat még nem általános, de egy korábbi, maraton futók körében végzett kutatás szerint a sportolók 60%-a használt gyógyszereket, hogy megelőzzék a futás közbeni fájdalmat. 

Ezzel viszont az a probléma, hogy a fájdalom a test fontos figyelmeztető jelzése, így ha azt tudatosan elnyomod sportolás közben, jócskán növeled az izmok, ízületek, ínszalagok sérülésének kockázatát. 

Ne fogyassz sok koffeint Kép forrása: etsy.com, SeaJayShop

6/6 Ne fogyassz sok koffeint

Ha mérsékelt szinten juttatsz be élénkítő szert a testedbe (például koffeint), az még segíthet is felpörgetni az energiaszintedet, és könnyebben tudsz fókuszálni.

Ennek ellenkezője viszont idegességhez, felgyorsult szívveréshez és émelygéshez vezethet. A túl sok koffeinnek vizelethajtó hatása van, és dehidratációt is okozhat, ami ront az edzésteljesítményeden.

Ráadásul a stressz hormonjaidat is növeli, amitől lustábbnak érezheted magad, és végül nagyobb eséllyel hagyod ki az aznapi mozgást.