5+1 dolog, amit még véletlenül se csinálj edzés előtt

Kerekes Vivien
Írta: ,
5+1 dolog, amit még véletlenül se csinálj edzés előtt

Úgy tűnhet, ha belevágsz az edzésbe, kismillió szabályt kell betartanod. Csináld ezt, ne csináld azt, kerülj el bizonyos mozdulatokat, de közben ne feledkezz meg az alapfeladatokról – ez egyszerre akár túl sok is lehet, és még a kedvedet is elveheti az edzéstől. Most segítünk egy kicsit kiigazodni ezeken a szabályokon, és megmutatjuk, mi az, amit semmiképp sem szabad csinálnod edzés előtt!

Ne igyál egyszerre sok vizet Kép forrása: blondandcurly.blogspot.hu

Nemsokára indulsz edzeni, és hirtelen eszedbe jut; ma még szinte nem is ittál semmit, úgyhogy a hátralévő időben megpróbálod minél gyorsabban behozni a lemaradást. Mindannyian jártunk már így, azonban ha túl sokat iszol, az rosszul is elsülhet.

A veséid egy óra alatt maximum 1 liter folyadékot képesek feldolgozni, így ha ennél többet iszol meg rövid idő alatt, akár az úgynevezett hyponatraemia közelébe kerülhetsz. Ebben az állapotban a véred hígabbá válik, és a benne található nátrium ionok száma jelentősen lecsökken. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az izmaid elgyengülnek, könnyebben begörcsölnek, és az energiaszinted is alacsonyabb lesz.

Persze ettől még inni szabad, csak figyelj arra, hogy ne egyszerre akard bepótolni a napi kimaradást.

Felejtsd el a fájdalomcsillapítót Kép forrása: creccord1.tumblr.com

Előfordult már veled, hogy előre bevettél egy fájdalomcsillapítót, hogy edzés közben megelőzd a görcsöket vagy bármiféle kellemetlen érzést?

Nos, lehet, hogy az amatőr sportban ez a gyakorlat még nem általános, de egy korábbi, maraton futók körében végzett kutatás szerint a sportolók 60%-a használt gyógyszereket, hogy megelőzzék a futás közbeni fájdalmat. 

Ezzel viszont az a probléma, hogy a fájdalom a test fontos figyelmeztető jelzése, így ha azt tudatosan elnyomod sportolás közben, jócskán növeled az izmok, ízületek, ínszalagok sérülésének kockázatát. 

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz