Lebetegedtél? Ezektől függ, hogy le kell-e mondanod az edzésedet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokak számára az őszi-téli időszakot szinte végig megkeserítik a különféle megfázások, fertőzések. Azonban nem ajánlatos a teljes szezont edzés nélkül átvészelni, már csak azért sem, mert ennek a tevékenységnek immunerősítő hatása is van. De hogyan tudod eldönteni, le kell-e mondanod az edzésedet?

Ha hiszed, ha nem, igazán egyszerű eldönteni, hogy szabad-e edzened a betegséged során. Az alábbiak segítenek eldönteni!

Amennyiben valamilyen felső légúti megbetegedéssel küzdesz, egész bátran sportolhatsz.

Természetesen, ha kifejezetten erőtlennek és gyengének érzed magadat, nem kell erőltetned a mozgást, de a megfázások, a felső légúti fertőzések nem adnak okot arra, hogy egész nap feküdj. Sőt, ebben az esetben még jót is tesz egy kis átmozgatás. Már az is sokat jelent, ha egy kicsit megmozgatod a végtagjaidat, pl. egy séta éppúgy ideális választás, nem muszáj azonnal az edzőterembe rohannod. Ha mégis valamilyen „komolyabb” sporttevékenység mellett voksolnál, akkor se hajtsd túl magadat, és inkább olyan edzéstípust, gyakorlatokat válassz, amiktől nem szökik az egekbe a pulzusod. Ha bírod, inkább kicsit tovább, de a megszokottnál jóval komótosabban eddz, mint rövid ideig és intenzíven.

Lebetegedtél? Ezektől függ, hogy le kell-e mondanod az edzésedetKép forrása: vasylchipiha.gmail.com/Depositphotos.com

Az ősszel-télen jelentkező betegségek másik típusa már az alsó légutakat érinti, és ebben az esetben nem javasolt edzeni. Részben azért, mert ilyenkor a tested kevésbé ellenálló, és még az alacsonyabb intenzitású edzések is hátráltathatják a gyógyulásodat, tehát nem igazán van értelme terhelni a szervezetedet. Az alsó légutakat érintő betegségek sok esetben járnak köhögéssel, fulladásszerű rohamokkal, nehézlégzéssel, márpedig ezek alapjaiban lehetetlenítik el azt, hogy legalább minimális szinten odatedd magadat az edzések során. Így aztán tényleg igazán felesleges erőltetned ilyenkor a sportot.

Ráadásul, az alsó légúti megbetegedések nagyobb arányban fertőzőek lehetnek, jellemző módon vírusok okozzák a problémákat, amiket könnyen tovább is adhatsz.

A betegségekre vonatkozó etikett messze nem csak a munkahelyedre áll, csoportos edzésre, edzőterembe sem illik úgy menni, hogy körülötted mindenkinek extra fertőtlenítőre van szüksége.