Eddz a házi kedvenceddel! – A legszórakoztatóbb kutyás sportok

Póta Szilvia
Írta: ,

A kutyák a lehető legjobb edzőpartnerek. Kitartóak, motiválnak, és soha nem hagynának ki egyetlen alkalmat sem, hogy egy kicsit sportoljanak. Ez a hihetetlen energia pedig egyértelműen ragályos. A Michigan Egyetem kutatói azt találták, hogy a kutyatulajdonosok 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítették az orvosok által javasolt heti mozgásmennyiséget, mint azok, akiknek nincsen házi kedvencük. Íme néhány szórakoztató szabadidős tevékenység, melyeket együtt élvezhettek!

Agility Kép forrása: ournaturalpath.com

Az agility tulajdonképpen egy jól szervezett versenysport, mely során a kutyákat gyorsaságuk alapján ítélik meg, miközben egy adott sorrendben felállított akadálysort kell teljesíteniük. Ez a mozgásforma nem csupán a kutyát, de a gazdit is edzésre bírja, emellett kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy erősítsd kis kedvenceddel a kapcsolatodat.

Annak érdekében ugyanis, hogy kutyád képes legyen sikerrel venni az akadályokat, és elsajátítsa az ehhez szükséges képességeket, vele együtt kell végigfutnod a pályán, miközben utasításokat adsz neki, és ha ügyes, meg is jutalmazod. Ezáltal javítható házi kedvenced állóképessége és koordinációkészsége, plusz egy szuper cardio edzésben lehet részetek közösen. 

Canicross

A canicross, vagy más néven kutyás terepfutás lényege, hogy kutya és gazdi együtt fut egy versenypályán úgy, hogy közben egy derékra szerelhető szárral vannak összekötve. A verseny során mindig a kutyának kell elől futnia, a gazdának pedig mögötte, a sebességet viszont természetesen mi határozzuk meg.

A futásnak számtalan előnye van. Segít a fizikai és mentális egészség fenntartásában, javítja a kutya általános temperamentumát, emellett oldja a szorongást illetve a stresszt is. Teljesen más a hatása, mintha egyszerűen csak elvinnénk a parkba kedvencünket, egészen megváltoztatja a viszonyt kutya és gazdi között, akik szinkronba kerülnek, és valódi csapattársakká válnak.