Ilyen a CrossFit: a vitatott, brutális edzés

Írta: ,

„A testet nemcsak az ismerős hatásokra, hanem az ismeretlenre is felkészíti” – szól a trendi edzésforma jelmondata, mely a leggyorsabb eredményekkel kecsegtető sportlehetőségek egyikének számít napjainkban. Titka, hogy nem tartalmaz egy bizonyos izomcsoportra irányuló súlyzós gyakorlatokat, de még csak aerobikot sem – hogyan hat tehát a testre?

Mi az a CrossFit?

1/5 Mi az a CrossFit?

Erőedzés, pliometrikus gyakorlatok, gyorsaságnövelés, dinamikus súlyemelés, kettlebell, saját testsúllyal végzett mozdulatok, gimnasztika és ellenállás-fejlesztés – ezeket kombinálja a CrossFit.

Az izgalmas, ám annál izzasztóbb koktél egyszerre fejleszti a szív, az érrendszer és a légzőszervek teljesítőképességét, az erőnlétet, az izmok erejét, a rugalmasságot, a sebességet, a mozgékonyságot, az egyensúlyt, a koordinációt és a fizikai pontosságot.

Az edzésprogram általában heti 3-5 alkalmat tartalmaz. Rendkívül intenzív és rövid edzésekről van szó, melyek akár mindössze 5-15 percesek is lehetnek.

A CrossFitre az úgynevezett köredzés jellemző, tehát a gyakorlatok meghatározott sorrendben követik egymást csekély szünettel, s a fejlődéshez mérten lehet növelni ezeknek a számát.

A guggolás, az evezés, a futás, a tolás és a húzás mind jellegzetes elem, hiszen az egész test bevonásáról van szó.

Néhány példa a köredzésre

2/5 Néhány példa a köredzésre

A CrossFit napi edzéseket (Workout of the Day, WOD) szokott közzétenni a hivatalos weboldalán.

A Barbara névre hallgató program 20 felhúzást, 30 fekvőtámaszt, 40 felülést és 50 saját testsúllyal végzett guggolást tartalmaz, a körök után mindössze 3 perces szünettel.

Az Angie ennél jóval keményebb: 100 felhúzást, 100 fekvőtámaszt, 100 felülést és 100 guggolást jelent, ám ezek között is megengedett egy kis pihenő, nemcsak a sorozat lezárultával.

A Murph 1,6 km futásból, 100 felhúzásból, 200 felülésből, 300 guggolásból és újabb 1,6 km futásból áll, míg a Jackie 1 km evezést, 50 választott súllyal végzett súlylökést és 30 felhúzást foglal magában.

Láthatod, hogy a program legnagyobb előnyét az otthoni elvégezhetőség jelenti: csak a felhúzáshoz van szükség egy megfelelően rögzített rúdra, esetleg kültéri mászókára vagy szőnyegporolóra.

CrossFit és táplálkozás

3/5 CrossFit és táplálkozás

A szakértők javaslata alapján érdemes 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír tápanyag-összetételt betartani az edzések mellett.

Ez főleg zöldségek és húsok, csonthéjasok és magvak, némi gyümölcs, egy kevés keményítő és minél kevesebb cukor fogyasztásával valósulhat meg.

A megközelítés némileg hasonlít a zónadiétához vagy a paleolit étrendhez.

A CrossFit táplálkozási tervét nem bejegyzett dietetikusok dolgozták ki, hanem azok a lelkes fanatikusok, akik vették a fáradságot, hogy alaposan megfigyeljék a saját testük különböző táplálékokra adott reakcióit.

Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége – miután a CrossFit onnan származik – hivatalos állásfoglalása alapján ezek az arányok az egészségesnél kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmaznak, ezért mindenképpen kutatásokra van szükség.

A CrossFit előnyei

4/5 A CrossFit előnyei

Említettük már, hogy roppant intenzív edzésekről van szó, s ennek megfelelően kevés időt vesznek igénybe. Ha tehát eddig az időhiány jelentett kifogást számodra, most végre ráleltél a megoldásra.

A napi köredzések jelentette kihívás pedig olyan motiváció, hogy még a sportolók is örömüket lelik benne. Rendkívül sokfajta köredzés közül választhatsz, tehát esélyed sincs megunni valamelyiket.

Az egészet megcsinálhatod otthon, nem kell sokat költened kondibérletre vagy felszerelésre, ráadásul szöveges, képes és videós útmutatók állnak rendelkezésedre.

A hivatalos CrossFit weboldal látogatásáért sem kell fizetned, ám az internetes szakfolyóirat, a CrossFit Journal évente 6 000 forintnak megfelelő összegbe kerül.

Míg a maratonistáknak, a triatlonozóknak, a kerékpárosoknak és a hosszabb távon úszóknak érdemes inkább sportspecifikus edzést választaniuk, a focisták és a tornászok rendkívül sokat profitálhatnak a CrossFitből.

A felmerülő aggályok

5/5 A felmerülő aggályok

Mivel az izmokat és az ízületeket jelentősen igénybevevő mozgásformáról van szó, a sérülésveszély meglehetősen nagy – főleg az újoncoknak, és azoknak, akik annyira nyeregben érzik magukat, hogy az óvintézkedésekre fittyet hánynak.

Nemcsak maguk a gyakorlatok nehezek: még tovább növeli a kockázatot, ha fáradtan vagy nem a megfelelő körülmények között végzed őket.

A CrossFittel kapcsolatban felmerült egy egyébként ritka sérüléstípus rizikója: a rabdomiolízisé, tehát az izomszövet-elpusztulásé.

Ez egy olyan állapot, amelynek során a vázizomzat annyira károsodik, hogy gyorsan le is bomlik, végül pedig a véráramba kerül az anyaga, ami akár veseelégtelenséget is okozhat. Életveszélyes, így az érintetteknek orvosi kezelésre van szüksége.

Ha teljesen kezdőként vágsz bele a CrossFitbe, mindenképpen javasolunk egy általános kivizsgálást előtte, valamint azt is, hogy tarts ésszerű mértéket.