A legkeményebb combformáló gyakorlatok a feszes és formás lábakért

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A nők többsége mindent megtenne a karcsú, feszes és hosszú combokért. Utóbbi sajnos genetika kérdése, és ahogy rengeteg nőtársamnak, úgy nekem sem adatott meg, hogy hosszuknak köszönhetően legalább optikailag vékonyabbnak tűnjenek a combjaim. Sajnos az edzéseket tekintve sincs könnyű dolgunk, mert a combok izomméreteik miatt az egyik legnehezebben és legfárasztóbban megmunkálható területnek bizonyulnak. Szerencsére a kemény munka itt is kifizetődik, és ha megfelelően edzel, a te combjaid is jóval formásabbak lehetnek!

Miért olyan nehéz formálni őket?

A combizmokat több okból kifolyólag is nehéz eredményesen megmunkálni. Először is ott a tény, hogy a nők többsége a fenekén és a combjain raktározza a felesleget, ami azzal jár, hogy ezeken a részeken a legnehezebb érdemben felfedezni az eredményt. 

Ahol megbújik a kisebb-nagyobb zsírréteg, ott bizony az izmok jóval nehezebben észrevehetőek.

A másik ok, hogy a többségnek ez az egyik legedzettebb része a testén. Persze, ezzel némileg szembemegy a mai ülő életmódunk, de azért a lábaink és a hátsó felünk felelős a helyzetváltoztatásért, ezek az izmok tartják, cipelik a testünket, tehát szükséges, hogy eleve erősek legyenek. E tények miatt nem feltétlenül eredményes, ha a combjaidra súlyok nélkül edzel, és mondjuk kimerül a mozgásod néhány guggolásban vagy kitörésben. Ezek az alapgyakorlatok persze nagyon fontosak, de nem elegendőek a látványos és gyors változáshoz.

Akkor irány a terem?

A legkeményebb combformáló gyakorlatok a feszes és formás lábakért

Röviden és tömören: igen. Hacsak nincs otthon méretes kézi súlyzód, akkor jobban jársz, ha terembe mész edzeni. Akadnak nagyon jó gépek, amik iszonyúan hatásosak a lábedzések során, és ha ezeket kiegészíted a jól ismert, akár otthon is végezhető gyakorlatokkal, akkor gyorsan el fogsz ámulni az eredmények láttán. Tökéletes példa erre a Smith keret és a lábtoló gép. Mindegyiket használhatod önmagában és tetszőleges méretű súlyokkal, így igazán könnyen testre szabhatod az edzéseket, és növelheted az intenzitásukat, ahogy elkezdesz fejlődni.

Fontos, hogy nem szabad félned a nagy súlyoktól, de semmiképpen sem ezekkel kell kezdened az edzéseket! Bár, ahogy említettük, a combizmok a legtöbb ember esetében nem túl gyengék, azért nem árt felkészíteni őket, hiszen ezek a gyakorlatok újfajta technikát, mozgásformát jelentenek.

Az elején én is kicsit kínosnak éreztem, hogy súly nélkül guggoltam a keretben, és még ez sem volt egyszerű számomra, de utólag rá kellett jönnöm, hogy a „felvezetés” kifejezetten hasznos volt. Néhány hét után már bőségesen tudtunk súly pakolni a rúdra, ami egyébként magában is húsz kiló, szóval semmi szégyellnivaló nem volt abban, hogy „csak” a testsúlyom harmadával tudtam szabályos guggolásokat végezni.

Elsősorban tehát az a fontosabb, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat, az intenzitáson már bármikor tudsz növelni – ellenkező esetben csak a sérülésveszélyt növeled, és a várt fejlődés elmaradása is elveszi a kedvedet.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?