5+1 ok, amiért az intervall edzés a leghatékonyabb

Kovács Andrea
Írta: ,
5+1 ok, amiért az intervall edzés a leghatékonyabb

Minden időszaknak megvan a maga csodaedzése – most, hogy a crossfit-láz kicsit lecsengeni látszik, elkezdett teret hódítani magának a HIIT, azaz a magas intenzitású intervall edzésmódszer (high intensity interval training). Ennek tulajdonképpen annyi a lényege, hogy egy edzés alatt váltogatnod kell a magas intenzitású, kifullasztó gyakorlatokat lazább, nyugisabb szakaszokkal – de úgy, hogy nem állsz meg közben, és folyton mozgásban maradsz. Ez az edzésmódszer azért éli most virágkorát, mert rendkívül rövid: szakértők szerint akár egy 15 perces intenzív edzéssel annyi kalóriát égethetsz el, amennyit egy hagyományos edzés során 45 perc alatt tudnál.  Túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen? Pedig tényleg működik – mutatjuk, hogy miért!

Felpörgeti az anyagcserédet Kép forrása: fitgirlsdiary.com

Ugyanez a helyzet az anyagcseréddel is: nem csak a zsírégetés, de a szervezeted anyagcseréje is extra tempóra kapcsol, még hosszú órákkal az edzés befejezése után is.

Ezt a HIIT úgynevezett EPOC utóhatásának köszönheted, ami nyersfordításban fölös edzés utáni oxigénfogyasztást jelent (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption), és arra utal, hogy a szervezetednek sokkal több oxigénre van szüksége a kemény gyakorlatok során, méghozzá annyira, hogy pihenőidőszakban is többet vesz fel belőle, mint alapvetően tenné.

Az EPOC-nak köszönhető a megnövekedett zsír- és kalóriaégetés egyaránt.

Több zsírt éget, mint bármi Kép forrása: thechive.com

Nemcsak a kalóriák elégetéséhez adu ász a HIIT: zsírt is többet égetsz vele, mint a hagyományos edzésmódszerekkel, mivel az intenzív igénybevétel ad egy hatalmas löketet a testednek.

Ha ez még nem volna elég, a HIIT módszerrel nem csak edzés közben, de még 24 órával a befejezése után is lényegesen több kalóriát és zsírt éget el a szervezeted, így akkor is pörög a fogyás, ha éppen alszol, vagy a reggeli edzés után az irodában ücsörögsz.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?