Alkoholivás utáni edzés – mehet, vagy ne erőltesd?

Nagy Niki
Írta: ,

Van az úgy, hogy egy-egy ferde óra becsúszik a munka és az edzés közé, vagy munka után legurítotok egy-két fröccsöt a barátokkal, mégis elmennél mozogni – de vajon mennyire tanácsos alkoholfogyasztás után ilyesmivel sokkolni a szervezetedet? A szakértők szerint egyáltalán nem az, és több kárt teszel vele, mint amennyi hasznot hoz.

Egy-két deci bor után előfordul, hogy egyáltalán nem érzed magad pityókásnak – úgy gondolhatod, hogy belefér még az a másfél órás spinning, elmehetsz futni, vagy meglátogathatod az edzőtermet, nem lesz semmi bajod. Lehet, hogy érzetre minden rendben is van, de szakértők azért mégsem ajánlják, hogy akár egy pohár alkohol elfogyasztása után is nekiállj mozogni – mondom is, hogy miért.

Amikor edzel, a tested glükózt használ el, ami a májadban tárolódik. De ha iszol, még ha csak egyetlen pohárral is, az az alkohol is a májadban bontódik le, ezzel pedig megakadályozza, hogy a glükózraktáraidhoz megfelelően hozzájuss.

Magyarul nem lesz annyi energiád a mozgáshoz, mint amennyi egyébként lenne, és gyakorlatilag nem is fog annyit használni az edzés, mint egyébként szokott.

Ráadásul az alkohol dehidratál is, ez pedig gyakorlatilag az egyik legrosszabb dolog, ami mozgás közben történhet veled. A szervezetednek ilyenkor fokozottan szüksége van a folyadékbevitelre, hiszen igénybe veszed, és izzadsz is – ha alkoholt ittál, nincs az a vízmennyiség, ami hirtelen pótolni tudná az elvesztegetett folyadékot. Ez nemcsak veszélyes, de ugyanúgy befolyásolja a teljesítményedet, mint a májban lezajló folyamatok.

Alkoholivás utáni edzés – mehet, vagy ne erőltesd?Kép forrása: VadimVasenin/depositphotos.com

Alkoholfogyasztás után a sérülésveszély is megnő, de egyáltalán nem azért, mert nem figyelsz oda annyira a gyakorlatokra – még ha teljesen tiszta is a fejed, akkor is belesétálhatsz egy sérülésbe, hiszen az alkoholfogyasztás gyulladást okoz a testben, ami ráerősít az edzés közben jelentkező gyulladásra. Ez rövid és hosszú távon is képes megemelni az esélyedet arra, hogy lesérülj – ennyit pedig biztosan nem ér meg egyetlen edzés sem.

De mennyit kell várnod egy pohár alkohol elfogyasztása után, hogy biztonságosan edzhess? 

Szakértők szerint ez a testfelépítésen múlik a leginkább, hiszen ettől függ, hogy a szervezeted milyen gyorsan bontja le az alkoholt.

Ha vékony vagy, és alacsony a testzsírszázalékod, valószínűleg gyorsabban tűnik el az alkohol a testedből, mint egyébként tenné. Ha viszont van rajtad némi felesleg, inkább pihenj többet, és csak másnap mozogj először, az a biztos, egy jó alvás ugyanis nagyon sok mindenre gyógymód.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!