Igazságtalanság, de sajnos igaz: tényleg nehezebb fogyni az alacsony lányoknak

Nagy Niki
Írta: ,

Minél kisebb vagy ugyanis, annál kevesebb energiára van szüksége a szervezetednek az egészséges működéshez, ami magyarra lefordítva annyit jelent, hogy kevesebbet ehetsz mind a súlytartáshoz, mind a fogyáshoz, mint a magas lányok. Nem elég, hogy nem érjük el a legfelső polcot a szupermarketben, még ilyenekkel is meg kell küzdenünk – a világ igazságtalan.

Azt már régóta tudjuk, hogy a hízékonyság és a fogyásra való hajlam rengeteg mindentől függ: az aktivitásod szintjétől, a hormonjaidtól, az alvási szokásaidtól, a kezdő súlyodtól – és sajnos a magasságodtól is. Igazságtalannak tűnhet, de sajnos így van, a magasság egy olyan faktor, ami befolyásolja, hogy milyen gyorsan repülnek rólad a kilók, és ha alacsony vagy, akkor nem is a te javadra.

Az igazság az, hogy ha ugyanannyit eszel, mint egy magasabb barátnőd, és egyébként minden más faktorotok stimmel (egyikőtöknek sincs például hormonbetegsége, és mindkettőtök, tegyük fel, félig-meddig jó alvó), akkor a barátnőd többet ehet majd, mint te, ha fogyni akartok. Ez nem azért van így, mert az alacsonyabb lányokat az ág is húzza (bár néha pontosan így tűnik), hanem azért, mert az alacsonyabb magassághoz kevesebb kalóriafelhasználás is jár, ami, ha belegondolsz, logikus: egy kisebb testet kevesebb kalóriába kerül működésben tartani, mint egy magasabbat.

Minél több izmod van, annál gyorsabban és jobban működik az anyagcseréd, a magasabb embereknek pedig nagyobb az izomtömegük, egészen egyszerűen azért, mert nagyobbak.

Ez pedig úgy csapódhat le egy alacsonyabb lányon, mintha neki többet kellene küzdenie azért, hogy fogyjon, ami igaz is, hiszen jóval kevesebbet ehet ugyanazért a hatásért.

Persze ez nincs kőbe vésve – itt jön képbe a többi fogyást gátló vagy segítő faktor. Ha például neked nagyobb az izomtömeged, mint a magas barátnődnek, és kevesebb a testzsírod, akkor könnyen lehet, hogy ehetsz annyit, mint ő, nem kezdesz el tőle hízni.

Mit tehetsz, ha szeretnéd kiszámolni, mennyit kell enned a fogyáshoz? Keress egy olyan online kalkulátort, amiben a magasságod is számít, itt ugyanis már beleszámítják azt is, hogy a testmagasságod alapján milyen kategóriába tartozol. A MyFitnessPal ebben nagyon jó, még a makrotápanyagokat is kiszámolja neked, így nem kell másokhoz hasonlítgatnod magad – elég, ha a saját céljaidra koncentrálsz.

Kép forrása: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos.com

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?