7 környezetbarát edzéstipp

Írta: ,

Műanyagból készült ruha, vegyszert szivárogtató kulacs, energiapazarló edzőterem, adalékanyagoktól hemzsegő energiaszelet… Bizony, a huszonegyedik századi mozgás nem mindig tesz jót a környezetnek – és ezzel együtt talán neked sem. Íme, a következő tippekkel gondoskodhatsz róla, hogy hosszú távon mindenkinek a lehető legjobb legyen!

Viselj „lélegző” ruhadarabokat!

1/7 Viselj „lélegző” ruhadarabokat!

A 100%-ig organikus, természetes módon légáteresztő anyagból készült pamut dzsörzé vagy filc ruhadarabok magukba szívják a nedvességet, és segítenek elvezetni a hőt a bőrfelületről. 

Ez rendkívül egészséges, hiszen lehetővé teszi az edzés közbeni minél tökéletesebb oxigéncserét, ráadásul minimálisra csökkenti az izzadásból adódó kellemetlenségeket, úgymint a megfázás vagy a kidörzsölődés veszélyét
Ha érdeklődsz az újdonságok iránt, a bambusz és a szója alapú matériákat is érdemes kipróbálnod – utóbbi még a baktériumokat sem engedi elszaporodni!
Rozsdamentes acél kulacs

2/7 Rozsdamentes acél kulacs

A kulacs kiváló alternatívát kínál arra, hogy újabb és újabb műanyag palackok vásárlása nélkül oldd meg a sport közbeni folyadékpótlásodat

Amennyiben viszont nem megfelelő anyagból készült fajtára esik a választásod – például egyes műanyagokra –, sajnos biszfenol-A vegyület kerülhet a szervezetedbe, ami beavatkozhat a hormonháztartásodba.

Az alumínium vagy a rozsdamentes acél kulacs kiiktatja a problémát. Megéri tehát beruháznod rá!
Keress „zöld” termet!

3/7 Keress „zöld” termet!

Próbálj olyan edzőtermet keresni, ahol környezetbarát magatartásra bátorítják a vendégeket. 

A korlátozott törölközőhasználat, az újrahasznosítható hulladék gyűjtésére külön kihelyezett kukák, az elektronikai eszközök felesleges használatának kerülése, az energiatakarékos izzók jelenléte és a természetes eredetű tisztítószerek alkalmazása egytől egyig arról árulkodik, hogy az üzemeltetőknek fontos a környezet védelme – mint ahogy neked is.
Ne dobd ki a régi cipőd!

4/7 Ne dobd ki a régi cipőd!

A régi edzőcipőd, aminek a bélése már nem elég kényelmes a sportoláshoz, még simán jól jöhet valakinek, akinek a hétköznapokon nincs mit húznia a lábára. 

Rengeteg jótékonysági szervezet szokott gyűjtést rendezni, melyek során bátran odaadhatod a lábbelit a rászorulóknak. 

A hajléktalanokat egészen biztosan nem fogja zavarni az a néhány kopásfolt a cipő elején! A legközelebbi vásárlásnál pedig már arra is figyelhetsz, hogy a holmi eleve újrahasznosítható anyagból legyen.
Kalóriát égess, ne üzemanyagot!

5/7 Kalóriát égess, ne üzemanyagot!

Bicikli, görkori, roller, séta – mi a közös bennük? Nos, azon kívül, hogy kalóriát égetnek, hozzájárulnak a fittségedhez és védik a környezetet, még a munkába jutásban is segítenek

Gondold végig, milyen messze van a lakásodtól a munkahelyed, és milyen környezetbarát közlekedési opciók állnak rendelkezésedre. 
Amennyiben áthidalhatatlannak tűnik a távolság, talán érdemes megfontolnod a költözést, elvégre nem akarod a fél életedet buszon, vonaton vagy autóban tölteni – vagy mégis?
Felejtsd el az energiaitalokat és –szeleteket!

6/7 Felejtsd el az energiaitalokat és –szeleteket!

A cukros energiaitalok és –szeletek csomagolása csábítónak tűnik, hiszen első ránézésre minden bennük van, ami egy alakjára odafigyelő ember számára szükséges lehet. 

Nem árt azonban jobban szemügyre venned a címkét, elvégre az ilyen termékek legtöbbje iszonyatos mennyiségű cukrot, valamint egyéb adalékanyagokat is rejt
Ha inkább gyümölcsöt, müzlit, joghurtot vagy magvakat választasz helyettük, a környezetnek is magadnak is jót teszel!
Válassz természetes jógaszőnyeget!

7/7 Válassz természetes jógaszőnyeget!

A jóga szuper lehetőséget biztosít arra, hogy megszabadulj a stressztől, kikapcsolódj, és egyúttal megedzhesd az izmaidat. Nem mindegy azonban, hogy milyen szőnyeget használsz az ászanákhoz
A PVC előállítása és alkalmazása egyaránt környezet- és egészségkárosító hatású, éppen ezért célszerű megfontolnod a termoplasztikus elasztomer (TPE) vagy más PVC-mentes alapanyagú szőnyeg beszerzését. A bőrödnek is sokkal jobb, ha természetesebb anyaggal találkozik ilyenkor!
Ha neked is van valamilyen környezetbarát edzéstipped, amit esetleg kihagytunk, ne tartsd magadban!