5 trükk, hogy a legtöbbet hozd ki a futópados edzésből

Sándor Alexandra
Írta: ,

Ha semmi kedved a szabadban kocogni, de egy kicsit azért már unod a jó öreg futópadot is, a következő tippek segítségével változatosabbá teheted a testmozgást – fokozva az élvezetet és a hatékonyságot is!

Picinyke emelkedő

Tény, hogy emelkedőn futni nem sokan szeretnek, és ők is csak akkor, ha extra erőt éreznek magukban erre.

Míg a terepen nem kérheted meg a hegyet, hogy a lábizmaid kedvéért süllyedjen egy árnyalatnyival mélyebbre a földben, a futópadon szerencsére te magad döntheted el, mit vállalsz be.

Szinte hihetetlen, de már 1-2%-nyi emelkedővel is feldobhatod az edzést, ráadásul ez valósághűen szimulálja a kinti viszonyokat. Teljesen sík felület ugyanis a domborzati viszonyokból adódóan általában még a futópályán sincsen.


Hallottad már? 5 dolog, amit minden futónak tudnia kell


Vigyázz azonban, hogy ne kapjon el a hév: 7%-nál meredekebb beállítás esetén már túlzott terhelésnek teszed ki a hátad, a csípőd és a vádlid.

Érdemes az értékeket bizonyos időközönként, az intervallum edzésnél megszokott módon váltogatni.

Helyes testtartás

A futópados kocogás elég monoton, könnyű tehát „ellustulnod” közben – mert attól, hogy az izmaid keményen dolgoznak, a koncentrációd még a padlóra kerülhet.

Ilyenkor észrevétlenül megváltozik a testtartásod, ami már rövidtávon is sérüléshez vezethet.

Először is: mindenképpen tartózkodj a korlát markolásától!

Karmunkád olyan legyen, mintha odakint futnál: előre-hátra mozogjon, az alkarodat pedig tartsd derékszögben. Semmi szükség előredőlésre és lefelé nézésre, tehát ne a masina kijelzője kösse le a figyelmed!

A legfontosabb, hogy húzd ki magad, és tartsd egyenesen a gerinced. Ami a lépéshosszt illeti, törekedj a természetességre, hiszen nincs fix érték, ami mindenkinek tökéletes lenne.