5 tipp, ha extra gömbölyű idomokkal kezdesz jógázni

Írta: ,

Mindig is ki szeretted volna próbálni, milyen jógázni, de semmi kedved tökéletesre szálkásított, izmos testű résztvevők között hajlongani? Eljött az ideje, hogy félretedd a félelmeidet, hiszen a keleti filozófia által életre hívott mozgásforma csak annyiban szól a külsődről, hogy segít elfogadni magadat!

Vedd lazán!

1/5 Vedd lazán!

A nyugati társadalmak egyenesen „belenevelik” az emberbe, hogy a valamire való testmozgásnak gyorsnak és intenzívnek kell lennie.

Ezt bizonyítják azok nagyvárosi jógairányzatok is, amelyek inkább hasonlítanak aerobikos gyakorlatsorra, mintsem egyensúlyteremtő ászanák füzérére.

Pedig a teljes ellazulás az egyik legjobb dolog, amit a testeddel lehetsz.


Tudtad? 5 testi-lelki probléma, melynél bizonyítottan segít a jóga


A ráérős jógaórák ráadásul fejlesztik a hajlékonyságodat és az állóképességedet is, plusz a központi idegrendszerre hatva visszaszorítják a stresszhormonok termelődését – ennélfogva csökkentik az esetleges gyulladást a szervezetben amellett, hogy felpörgetik az anyagcserét.

Kezdőként vagy haladóként is bátran válassz tehát „nyugis” jógát, mert legalább olyan sokat ér!

Hallgass az ösztöneidre!

2/5 Hallgass az ösztöneidre!

Minden sporttevékenység és mindenféle testalkat esetén az a legfontosabb, hogy biztonságban érezd magad.

A jóga nyújtotta előnyöket is akkor használhatod ki a leginkább, ha odafigyelsz a saját határaidra, s minden mozdulatot kellő körültekintéssel végzel.

Minden ember fizikai valója egyedi és megismételhetetlen, tehát még véletlenül se hasonlítsd össze másokéval a „teljesítményedet”.

Lehet, hogy a melletted gyakorló lány sokkal mélyebbre tud hajolni valamelyik helyzetben, de egy másik pont neked lesz kényelmesebb – ennek semmi jelentősége.

Az oktató instrukcióinak betartása mellett hagyd, hogy mindvégig a belső hang vezéreljen! Hidd el, tudja, mi a jó neked.

Gondolj súlyként a súlyodra!

3/5 Gondolj súlyként a súlyodra!

Amennyiben csupa vékonyabb alkatú résztvevővel kerültél egy jógastúdióba, ezen az órán te leszel az, akinek a legtöbbet kell dolgoznia.

A karemeléssel és –megtartással járó gyakorlatoknál például akár 15 kilóval is tetemesebb tömeget fogsz megtartani, ami nem piskóta!

Ha közben már érzed, hogy fáradsz, ne add fel rögtön: bátran tudatosítsd, hogy éppen súlyt emelsz, tehát azzal is erősödsz. Semmiképpen se hagyd, hogy a tested korlátot jelentsen a számodra.

Persze, fájdalom vagy egyéb kellemetlen érzet jelentkezésekor nyugodtan helyezkedj inkább pihenő testtartásba – egy kis meló azonban nem árthat.

Használj eszközöket!

4/5 Használj eszközöket!

Nem muszáj egy szál matraccal és takaróval átvészelned az egész órát. Minden valamire való stúdióban rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik, illetve elősegítik a gyakorlást.

Hevederrel „hosszíthatod” a karodat, téglaszerű blokkokkal a gerincedet és a lábadat, a térd alá csavart pléd pedig kényelmessé teszi a keresztezett lábú ülést.

Az alkalmatosságokat akár kreatív módon is felhasználhatod, hiszen egyiknek az alkalmazása sincs kőbe vésve.

Bővebb információkról bátran kérdezd az oktatót, sőt az otthoni jógázáshoz is szerezz be ilyeneket. Csodálkozni fogsz, hogy ezek az apró dolgok milyen sokat jelentenek!

Tudd, miért jöttél!

5/5 Tudd, miért jöttél!

A jóga elsősorban mentális gyakorlat, amely bizonyos testhelyzeteken keresztül segít eljutni egy magasabb tudatszintre. Lényege, hogy megtapasztald, megfigyeld és elfogadd önnön valódat.

Uralkodnod kell közben a gondolataidon és az izmaidon is – de messze nem ugyanazért jár jógázni az ember, mint például konditerembe vagy futni.

Semmi értelme tehát eleve ostorozni magadat, hogy az alkatod miatt mennyi mindent „nem tudsz megcsinálni”.

A megfelelő oktató mellett ugyanis valóban képes vagy a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ráadásul esélyt kapsz rá, hogy minden eddiginél jobban elfogadd a testedet.