5 tévhit a jógáról, amit ideje eloszlatni

Téklesz Rita
Írta: ,
5 tévhit a jógáról, amit ideje eloszlatni

Már régóta ki szeretnéd próbálni a jógát, de visszatartanak egyes vélemények? Ne higgy el mindent! A jóga mindenkinek való! Nem számít a kor, a nem, az egészségi állapot, bárki szert tehet áldásos hatásaira. Annyi ága van, hogy képtelenség nem rálelni köztük a számodra legmegfelelőbbre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a jógázást illetően, amelyek eddig talán eltántorítottak, hogy ellátogass egy jógastúdióba, de amelyek tisztázása után Te is aggályok nélkül kezdhetsz bele az ászanák gyakorlásába!

A jógához ultrahajlékonynak kell lenni Kép forrása: etsy, LuxxCultureCo

Nem kell, azonban az leszel, ha rendszeresen gyakorlod!

Egy mondás szerint a jóga lényege nem az, hogy meg tudd érinteni a lábujjaid, hanem, hogy mit tanulsz az úton, amíg képessé válsz erre.

Sose hasonlítsd magad másokhoz! Csak magadra figyelj a jógaórán, és éld meg sikerként az apró fejlődést is.

Különböző nehézségű órákat kínálnak a stúdiók, így tudakold meg, hogy melyik jógatípust ajánlják kezdőknek.

Ha még sohasem voltál jógázni, elsőre egy alap hatha órát látogass meg, és mindig mindenből csak annyit csinálj, amennyi jól esik.

Sose akard a pózokat, csak engedd meg a testednek azokat! 

A jóga csak vékony testalkattal gyakorolható Kép forrása: popsugar.com

Ugyan. Én is láttam már jógaoktatót gömbölyded alkattal, aki bármilyen fordított pózba (fejenállás, skorpió) játszi könnyedséggel ment bele, és kivételes hajlékonysággal rendelkezett.

Bármennyi kilóval is kezdesz neki a gyakorlásnak, az előnyök és a pozitív hatások ugyanazok mindenkinél.

Az alap gyakorlatsorokban legfőképp kitartott pozíciók vannak, és az egész óra lassabb, mint bármelyik aerobic edzés, így kényelmesebb mozgásformát jelenthet a teltebb idomokkal rendelkezők számára is.


5 tipp, ha extra gömbölyű idomokkal kezdesz jógázni


De azt is fontos szem előtt tartani, hogy a jóga elsősorban nem a fogyás eszköze, hanem a test és a lélek közti harmóniára törekvő mentális-fizikai gyakorlat.