5 gyakorlat, amiből kiderül, mennyire vagy fitt

Nagy Niki
Írta: ,

Adott a lelkesedés, hogy nekiállj a fitt életmódnak, de nem tudod, hogyan kezdd? Nem mindegy, hogy alapból mennyire vagy edzésben, vagy milyen az alapkondid – érdemes ugyanis ehhez edzéstípust választani. Ha teljesen kezdő vagy, nem ajánljuk, hogy rögtön a crossfitet vedd a válladra, de ha egy kicsit jobb a kondid, akkor felesleges zumbán ugrálnod. Mutatjuk, hogy derítsd ki, mi a helyzet!

Fekvőtámaszok

A nők számára a fekvőtámasz az egyik legnehezebb gyakorlat – egyszerűen nem úgy vagyunk összerakva, mint a fiúk, és hiába vagyunk edzésben akár, a fekvők nem mennek olyan könnyen. Ez a fajta gyakorlat alapvetően a felső hátizmokat dolgoztatja meg, de jót tesz még a mellkas izmainak is. Próbálj meg egy perc alatt annyi fekvőt megcsinálni, amennyit csak tudsz! Számold meg, hogy mennyi sikerült szabályosan, és arra is figyelj, hogy érzed magad utána.

Ha kellemesen elfáradtál, égnek az izmaid, az jó – ha viszont valamid fáj, akkor a fekvőtámaszokat a jövőben kerülnöd kell. Ha sikerült megcsinálnod egy perc alatt legalább harmincat, akkor teljesen profi vagy, és mehetnek a nagyobb felsőtesti erőt igénylő edzésfajták, mint például a crossfit, a cross training vagy a saját testsúlyos fegyencedzés. Ha tíz alatti mennyiséget tudtál megcsinálni, először az olyan edzésfajtákra gyúrj, amikhez nem kell rögtön komoly felsőtesti erő, de ezzel együtt fejlesztik is az izmaidat – mondjuk egy jó súlyzós aerobic vagy a konditermi edzés nagyon hasznos lehet.

Plankelés mesterfokon Kép forrása: goodbyebabylon.tumblr.com

A plank az egyik leghasznosabb és legegyszerűbb gyakorlat, mégis nagyon nehéz, és csak keveseknek sikerül rögtön hosszú ideig kitartania. A lényege az, hogy a könyökeidre és az alkarodra támaszkodsz, a lábadat kinyújtod úgy, hogy csak a lábujjaid érjenek a földhöz, a fenekedet és a hasadat pedig megfeszíted.

Figyelj arra, hogy ne told fel nagyon a fenekedet, mert akkor rögtön más izmaid mozognak, mint amilyeneknek kellene.

Ha képes vagy egy percig kitartani a planket, az már egész haladó szint, de az igazi a kétperces időintervallum lenne – ne törődj azzal, hogy remeg az egész tested, olyankor használ a gyakorlat! A plank elsősorban a derék, az alsó hát és a has izmait dolgoztatja meg, ha már rögtön ügyesen megy a dolog, elkezdhetsz olyan edzésmódszerekben gondolkodni, mint például a kettlebell.