5 dolog amivel motiválhatod magadat az otthoni edzésben

Írta: ,

Az otthoni edzés erejét sokan alábecsülik, pedig időnként ez lehet az egyetlen megoldás, ha mozogni szeretnél. Tény, hogy egy átlagos nappaliban kis eséllyel tudod tökélyre fejleszteni az izomzatodat, de ha megszabadulnál néhány kilótól, és feszesednél itt-ott, akkor már heti néhány alkalommal is szép eredményt érhetsz el. Na de hogyan motiválhatod magadat?

Válassz megfelelő tornát

1/5 Válassz megfelelő tornát

Az első és legfontosabb szabály – függetlenül attól, hogy otthon, vagy valahol máshol tornázol –, hogy szeresd azt, amit csinálsz. Ennél jobb motivációt keresve sem találnál!

Ha örömödet leled a mozgásban, akkor nem kötelező programnak fogod tekinteni, hanem olyasvalaminek, ami élvezett tölt el, és egyúttal alaposan felpörget, jobb kedvre derít. Bár a négy fal között szűkebbek a lehetőségek, azért nem kell lemondanod ilyenkor sem a változatosságról. Zumba, jóga, pilates, aerobic, vagy valamilyen aktívabb tánc? Ha nem szívesen költekezel, akkor ingyenes, kedvcsináló videókat is találsz a neten, csak győzd a válogatást!

Az edzés időpontján ne változtass

2/5 Az edzés időpontján ne változtass

Ahogy a csoportos edzéseknél is számít a pontos érkezés, úgy az otthoni torna esetében is fontos, hogy legyen menetrended. Enélkül ugyanis hajlamos lehetsz rá, hogy elnapold a mozgást, vagy halogasd, hiszen nem vár rád senki, és nem is fizettél, tehát kénytelen leszel magadat motiválni.

Ehhez már kell az erős elhatározásod, egyszerűen el kell döntened, hogy a torna időpontján nem változtatsz. Ennek érdekében már eleve olyan időszakot válassz magadnak, amikor kis eséllyel jöhet közbe bármi. Munka előtt fél órával, vagy éppen délután van rá lehetőséged, hogy néhány tartalmas percet elcsalj? Az otthoni torna óriási előnye, hogy te választod meg az időpontot, de azt tekintsd szentnek, és ne agyalj túl sokat akkor, amikor már ideje nekilátnod az edzésnek.

Otthon is add meg a módját

3/5 Otthon is add meg a módját

Ha az otthoni tornára is egyfajta rutinként tekintesz, aminek megvannak a különálló lépései, akkor könnyebben ráveszed majd magadat a tartalmas edzésre. Mi szükséges ehhez? Úgy kell hozzáállnod a tornához, mintha elmennél egy jó kis csapatba edzeni. Öltözz fel kényelmesen, de szépen, ne sajnáld a legjobb edzőcuccodat, hiszen azért vannak, hogy használd őket!

Készíts magadnak a kulacsodban frissítőt, terítsd le a polifoamodat, vedd elő a súlyzóidat és már indulhat is a mozgás! Egészen más lesz a hangulatod és a kitartásod, ha nem az elnyűtt mackónadrágodban és a barátod hatalmas pólójában állsz neki az edzésnek, ezt garantálni tudjuk!

Szerezz be új eszközöket

4/5 Szerezz be új eszközöket

Könnyen az edzés rovására mehet, ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat csinálod – ez nem csak abban mutatkozik meg, hogy idővel romlani fog az átalakulásod üteme, hanem abban is, hogy gyorsabban ráunsz az egészre.

Ezt kiküszöbölendő érdemes új eszközöket beszerezned, amik növelik a hatékonyságodat, és változatosabbá teszik az edzést. Jöhet a lábsúly, a gumiszalag, a kettlebell, az ugrókötél, esetleg, ha elegendő helyed van, egy-egy kisebb gép szintén jó szolgálatot tehet. És persze az is segít, ha időnként a kedvenc DVD-idet is lecseréled, vagy legalábbis kiegészíted, cserélgeted az ott látott gyakorlatokat.

Motiváld magadat jutalommal

5/5 Motiváld magadat jutalommal

A jutalmazás az egyik legjobb motiváció, már csak az a kérdés, hogyan tudod mindezt az otthoni tornával kapcsolatosan megvalósítani. Először is fontos, hogy olyan jutalmat keress magadnak, ami nem dönti romba az addigi munkádat, tehát a negyedórás edzés után ne tömj be egy szelet tortát.

Ennél jóval motiválóbb, ha már az edzés előtt elkészíted az alakbarát nassolnivalódat, soron következő étkezésedet – így egyúttal azt is elkerülheted, hogy alábecsüld a fogások kalóriaértékét (könnyű átesni a ló túloldalára, ha előtte alaposan leizzadtál).

Kiváló jutalom lehet még egy lazító fürdő, vagy otthoni szépségkezelés, amit a legújabb – jutalomból vásárolt – feszesítő testápolóval zársz. Így máris összekötötted a kellemest a hasznossal!