5 alapszabály, ami tudnod kell a konditermi etikettről

Írta: ,

Minden közösségnek megvannak a maga íratlan szabályai, és nincs ez másként a konditermi környezetben sem. Persze akadhatnak kifejezetten hely- és edzésspecifikus rutinok is, most összegyűjtöttünk 5 alapvetést, amit mindenhol érdemes betartanod.

Köszönés Kép forrása: faitharielle.tumblr.com

1/5 Köszönés

Amikor megérkezel a terembe, és mikor távozol, bátran köszönj mindenkinek – nem azért, mert feltétlenül ismered őket, hanem amiért köszönsz akkor is, mikor bemész a boltba, vagy egy kozmetikai szalonba. Így illik! :)

Lehet nem fog mindenki visszaköszönni, de ebből ne azt a következtetést vond le, hogy modortalanok, inkább ismerd meg a környezeted, ahova jársz: hangos a zene, sokaknak be van dugva a fülük vagy – ahogy te is edzés közben – magukra koncentrálnak és nem a körülöttük lévőkre. De vannak, akik nem edzenek, hanem éppen pihennek, nyújtanak, vagy a recepciós pult mögött ülnek, és biztosan jó benyomást teszel, ha kedvesen rájuk mosolyogsz.

2/5 Figyelj a rendre és a tisztaságra!

Ahogy az otthonodban is odafigyelsz arra, hogy ne hagyd szanaszét a dolgaid, viselkedj hasonlóan a konditeremben is. A cuccaidat tartsd egy helyen, használj törölközőt azoknál a gépeknél, amivel a több testrészed is érintkezik, és miután abbahagytad az edzést, fertőtlenítsd az eszközöket, amiket használtál.

Igaz, az edzőtermet minden nap takarítják, de te is szívesebben használsz egy olyan gépet, amit láttad, hogy használat után fertőtlenítettek. Ezzel nem csak az edzőtermi etikettre figyelsz oda, hanem a saját magadról alkotott kép is pozitív lesz.

3/5 Ne zavard a többieket!

A edzésnek számos formája létezik, de a test megformálásán túl a célja legtöbb embernél ugyanaz; egy kis kikapcsolódás, mikor az ember magára tud koncentrálni. Ha teheted, akkor te is hagyd inkább a szekrényben a telefonod, és engedd el a napod stresszfaktorait. Természetesen, ha a telódon van az edzésterved, vagy néha szívesen kattintanál pár képet, akkor vidd magaddal, de azt javasoljuk, hogy mindenképpen némítsd le.

Konditermi íratlan szabály, hogy ne telefonálj az edzőteremben! Nem tartoznak másokra a munkahelyi és a magánéleti megoldatlan feladataid, és ne zavard a kikapcsolódni vágyókat a saját ügyeiddel – gondolj bele inkább mindig az ellenkező helyzetbe.

4/5 Segíts másoknak

Neked is jólesnek a segítő gesztusok és a motiváló szavak, viszonozd ezt mások felé irányuló tetteiddel.

Ha azt látod, hogy valaki nagyon bénázik, akkor nyugodtan menj oda hozzá, és mond el neki, hogy ezzel a mozdulattal megerőlteti más testrészeit, és javasolj neki egy hatékonyabb mozdulatot.

Hogy ne érezze magát kellemetlenül, hivatkozhatsz arra, hogy ezt neked is itt mutatták meg, és korábban ugyanígy kártékonyan végezted a gyakorlatot.

5/5 Hozz magaddal másokat is

Ha hetente többször is eljársz edzeni, és néha jólesne a társaság, akkor hozd el az ismerőseidet is.

Legyen szó a kedvenc aerobic órádról, vagy edzőtermi mozgásról, de mindenképpen szimpatikus, ha a kapcsolati hálóddal segíted a konditerem működését.

Idővel ez lehet az egyik mikroközösséged, így fontos, hogy kik vesznek körül, és milyennek ismertek meg téged.